Radionica na OKIRU ALU

Dubliranje štafelajnih slika

Na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU u srijedu 18. i četvrtak 19. ožujka 2020. održat će se radionica za studente pod nazivom Dubliranje štafelajnih slika.

Dubliranje je konzervatorsko-restauratorski postupak lijepljenja koji se koristi za jačanje, izravnavanje ili učvršćivanje slika na platnenom nosiocu - pričvršćivanjem novog (sekundarnog) platna na poleđinu izvorne slike. Reevaluacija povijesnih metoda te rasprava o budućim dobrim praksama istaknula je važnost upoznavanja budućih generacija konzervatora-restauratora s povijesnim tehnikama i materijalima korištenim u ovom postupku. Upravo je s ciljem prenošenja vještina i metoda dubliranja kojima zbog sve slabije primjene prijeti zaborav osmišljena je ova radionica.

U srijedu, 18. ožujka teorijski dio radionice započet će predavanjem Dubliranje štafelajnih slika, koje će održati red. prof. mr. art. Tamara Ukrainčik. Predavanje će pružiti pregled povijesnih metoda i materijala korištenih u dubliranju slika na tkanim nosiocima, do današnjih dana i praksi s modernim, sintetskim materijalima za dubliranje. Predavanja će nastaviti doc. art. Barbara Horvat Kavazović sa Studijom oglednih primjera štafelajnih slika dubliranih tijekom godina na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU. Druga polovica prvog dana te drugi dan radionice bit će posvećeni praktičnom segmentu koji se sastoji od priprema materijala za dubliranje, nanošenja ljepila, dubliranja proba i slika pripremljenih za ovu radionicu. 

Predavanja su otvorena za javnost, a praktični dio radionice namijenjen je studentima OKIRU.

Dolazak je obavezan za studente 3. i 4. godine RS.