Ana Hušman: Biblioteka 0 Općenito

Hito Steyerl  „U obranu loše slike“, utorak, 19. 5. 2020. u 19 sati

U najnovijem nastavku javnih čitanja tekstova iz Biblioteke 0 Općenito, Ana Hušman čita tekst Hito Steyerl „U obranu loše slike“. Čitanje se odvija ispred Galerije Prozori i prenosi uživo online preko youtube kanala https://www.youtube.com/channel/UCChiZ9YUDX96YLY8XDS_vig

U tekstu "U obranu loše slike" autorica razmatra rasprostranjenost, hijerarhiju i dekontekstualizaciju digitalnih slika, privatizaciju intelektualnih sadržaja i piratstvo, ne samo u kontekstu neoliberalnog restrukturiranja medijske proizvodnje i digitalne tehnologije, već i restrukturiranja nacionalnih država, njihove kulture, arhiva i povijesti. U konačnici pokazuje da bit rasprostranjenosti loše slike nije u originalu već u njezinim vlastitim uvjetima postojanja izjednačenima ili posve približenima kapitalističkoj deteritorijalizaciji: kolanje u jatu, digitalna raspršenost, razbijena i fleksibilna privremenost.

Biblioteka 0 Općenito segment je projekta "Pustijerna", a preuzet je od skupine 0 UDK klasifikacijskog sistema koja obuhvaća opće ljudsko znanje. Biblioteka je osmišljena kao heterogena osnova za istraživanje, nagađanje, razvoj različitih metoda pristupa, razmjenu ideja i dijalog u okviru projekta „Pustijerna“. Poput radnog stola za prekrajanje i promišljanje, ona nastaje organički i proizlazi iz radnog procesa i istraživanja u više lica.

Projekt "Pustijerna" suradnički je projekt Ane Hušman, Ivane Meštrov, Dubravke Sekulić, Marka Tadića i Ane Labudović. Nazvan je po arheološkom lokalitetu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika te istražuje transformacije javnog i stambenog prostora grada kroz vizure i figure onih za koje grad nije mišljen.

Hito Steyerl je redateljica i spisateljica. Predaje umjetnost novih medija na Umjetničkoj akademiji u Berlinu. U zadnje je vrijeme sudjelovala na izložbi Documenta 12, Bijenalu u Šangaju i Filmskom festivalu u Rotterdamu.

Esej “U obranu loše slike” preveden je uz dozvolu autorice. Prijevod: Marko Maras

Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin.

Više o projektu: http://www.anahusman.net/hr/biblioteka-nula/