Grad na drugi pogled Šibenik

Prošli tjedan u Šibeniku u Studiju galerije sv. Krševana (Galerija Matija) otvorena je izložba Grad na drugi pogled Šibenik, čime su završene višemjesečne aktivnosti udruge PUNKT koje su se odvijale od studenog 2019. do ožujka 2020. godine u Šibeniku kroz suradnju s Galerijom Krševan, Društvom arhitekata Šibenik, Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić te šibenskim osnovnim i srednjim školama.

Pored učenika lokalnih škola nove radove na temu grada Šibenika izlažu i pozvani umjetnici/mentori na projektu Gildo Bavčević, Vedran Perkov, Lana Stojićević i vanjska docentica na ALU Zagreb Tanja Vujasinović, ujedno i autorica cjelokupnog šibenskog projekta.

Izložba kroz ambijentalnu izložbenu cjelinu izgrađenu od video radova, crteža, foto dokumentacije performansa i prostornih instalacija prezentira različite subjektivne poglede na grad; od prepoznatih mogućnosti i upućenih (konstruktivnih) kritika do poetičnih imaginacija novih urbanih identiteta. Grad se prepoznaje kao neprekinuti  proces podložan reimaginaciji, intervenciji i preoblikovanju, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno. Izložba se može pogledati do 25. lipnja 2020.

Grad na drugi pogled je putujući umjetnički edukacijski projekt koji se od 2013. godine održao u 9 hrvatskih gradova i u Parizu, a od 2019. godine održavaju se i sekvence projekta u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti tijekom ljetnih semestara kroz izborni jednosemestralni kolegij Umjetnost u javnom prostoru.