Ilustracija i inspiracija

Izložba radova studenata ALU Sveučilišta u Zagrebu (5. – 13. 9. 2020.) uz 8. Festival svjetske književnosti (6. – 12. 9. 2020.)

Pozivamo vas u subotu, 5. rujna 2020. u 12 h u galeriji Šira, Preradovićeva 13. na otvorenje Izložbe radova - slika, grafika i natječajnih plakata - studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, nastalih u suradnji ALU Zagreb i izdavačke kuće Fraktura. Izložba traje do 13. 9. 2020.

Izložba pod nazivom “Inspiracija i ilustracija” će biti realizirana u sklopu popratnog programa 8. Festivala svjetske književnosti.

Ukratko o izložbi:

Zadaci s kojima se već godinama susreću umjetnici koji izlažu na popratnim izložbama Festivala svjetske književnosti obuhvaćaju domenu ilustracije (vizualizacije teksta kroz likovnu umjetnost), ali i inspiracije – stvaranja zasebnog umjetničkog djela na koje je utjecao neki književni tekst, to jest njegov stil i njegov duh“, zapisao je likovni kritičar Feđa Gavrilović. U tom duhu likovni umjetnici već osam godina za Festival stvaraju djela inspirirana književnošću, a ove se godine u sklopu suradnje Festivala svjetske književnosti nakladničke kuće Fraktura i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u Galeriji Šira izlažu i studentski radovi koji su također inspirirani književnim djelima.

Slike i grafike studenata ALU potaknute pročitanim ulomcima nastale su tijekom 2020. pod mentorstvom doc.mr.art. Maje Rožman, izv.prof.art. Tomislava Buntaka i izv.prof.art. Danka Friščića. Ranije iste godine, u suradnji Akademije likovnih umjetnosti i Frakture po četvrti je put proveden natječaj za plakat 8. Festivala svjetske književnosti a prvonagrađeni rad Mihaela Kolarića postao je službeni vizualni identitet Festivala te se pojavljuje na svim vizualnim materijalima. Drugu i treću nagradu osvojili su radovi Ane Despot i Nikole Grabovca a još je šest studenata preddiplomskog i diplomskog studija Akademije likovnih umjetnosti sudjelovalo na natječaju s uspjelim radovima čiji se izbor predstavlja u Galeriji Šira.