17. konferencija studija konzervacije-restauracije

U srijedu 20. studenoga 2021. počinje 17. međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije / 17th International Conference of Conservation-Restoration Studies. Konferencija će trajati tri dana, do 22. studenog 2021. Prvi put do sada konferencija će se održati u potpuno mrežnom formatu, na platformi Zoom, i prvi put s jakim globalnim odazivom - sudjeluju studenti iz Hrvatske, Slovenije, Kanade, SAD-a, Tajvana, Engleske, Italije, Francuske, Rumunjske i Poljske. Pristup je besplatan i nema registracije.

Prva konferencija održana je još 2004. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Otada se domaćini konferencije izmjenjuju i svake je godine drugi grad u kojem se izvodi studij konzerviranja-restauriranja bio domaćin i organizator (Split, Zagreb, Dubrovnik). Konferencija je mjesto gdje studenti imaju priliku predstaviti svoje radove tijekom studija, kroz usmena izlaganja i postere. Ove godine domaćin konferencije je Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina. Studentima OKIRU bit će omogućeno praćenje konferencije uživo, u velikom ateljeu br. 4 u Zamenhofovoj 14. Kako se konferencija održava u vrijeme nastave, prisustvovanje je obavezno. Na ovogodišnjoj konferenciji sudjeluje troje naših studenata s izlaganjima i posterima.

Sesija predstavljanja postera odvija se od 9.-19. listopada 2021. također online, na facebook stranici konferencije International Conference of Conservation-Restoration Studies, gdje se svaki dan objavljuju posteri, a autori odgovaraju na postavljena pitanja. Postere možete pogledati i ovdje: http://www.konferencija-restauracija.com/hr/posteri.html

Naša alumna mag. art. Hana Knežević izlaže poster pod nazivom Conservation-restoration works on the angel from the parish church of the Holy Cross in Rasinja and new gilding technologies in the conservation-restoration profession.

Pristup izlaganjima moguć je na sljedećoj poveznici na internetskoj stranici konferencije http://www.konferencija-restauracija.com/images/stories/Novosti/057_Vodic-2021/Quick-Guide.pdf gdje se mogu naći poveznice za sva tri dana.

Izlaganjima će se predstaviti studentice OKIRU Ana Ivković, 5. godina, smjer slikarstvo, s izlaganjem

Student workshops in the Cathedral of the Assumption of the Blessed Virgin Mary in Dubrovnik, te diplomantica i organizatorica konferencije, Helena Bosnić s izlaganjem Street art as a part of the museum: Cleaning the mural on the plateau of the

Zagreb Museum of Contemporary Art (MSU).

Predavanja i posteri natječu se za Nagradu Zvonimir Wyroubal, a sudionici konferencije mogu glasovati za izlaganje i poster koji prema njihovom mišljenju zaslužuje nagradu.

Više informacija: http://www.konferencija-restauracija.com/hr/

U organizaciji ovogodišnje konferencije snage su upregnuli svi dosadašnji domaćini konferencija, Sveučilište u Splitu - Umjetnička akademija u Splitu, Odjel za umjetnost i restauraciju UNIDU i naš Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.