Izložba „Dijalog o nepoznatom“

Igor Čabraja & Maja Rožman: „Dijalog o nepoznatom“

Izložba Igora Čabraje i Maje Rožman: „Dijalog o nepoznatom“ - otvorenje u utorak, 2. 11. 2021. u 19 sati u galeriji Vladimir Nazor.
Izložba ostaje otvorena do 24. 11. 2021.

„Dijalog o nepoznatom“ naziv je izložbe kojom se umjetnici Maja Rožman i Igor Čabraja predstavljaju u Galeriji VN kroz zajednički umjetnički eksperiment. Ovaj je eksperiment dijaloškog karaktera, a funkcionira tako da umjetnici, svojim karakterističnim umjetničkim rukopisom, odgovaraju na rad onog drugog, stvarajući na taj način novi, zajednički rad namjerno diskutabilnog autorstva. Interakcija među umjetnicima događa se u sklopu dvadesetak radova koji, tijekom ovog dijaloškog procesa, postaju svojevrsni palimpsesti – grafički otisci na otisku, a koji opet predstavljaju podlogu za novi otisak kojim će svaki od autora replicirati na prethodni. Takav bi „razgovor“, teoretski, mogao teći ad infinitum, no proces produkcije završava u trenutku kad se dvoje umjetnika dogovori kako je rad, konačno, gotov. Suradnja i dogovor autora, stoga su od esencijalne važnosti za produkciju, jer bez dogovora i suglasnosti o kraju procesa, do završnog rada nikad ne bi moglo doći, odnosno, rad bi vječito ostao u nastajanju.

U vrijeme kad socijalna distanca i virtualna komunikacija postaju norma, Maja i Igor ukazuju na potrebu za neposrednim kontaktom i bliskošću koje omogućuje jedino susret uživo, a kojeg smo svi, u većoj ili manjoj mjeri, zbog poznatih nam okolnosti, lišeni. Takva se neposredna komunikacija „oči u oči“ za njih dvoje odvija kroz razmjenu grafičkih otisaka, koje dobrovoljno pružaju jedno drugome na uvid i intervencije, zaobilazeći pritom ostavljanje digitalnih otisaka, inherentnih suvremenim komunikacijskim kanalima. Novi su oblici komunikacije osmišljeni, u prvom redu, kako bismo, barem donekle, prebrodili fizičku distancu i omogućili virtualan kontakt u situacijama kad nismo u mogućnosti ostvariti pravi. Takvi oblici komunikacije nikad ne bi trebali postati dominantnima u odnosu na komunikaciju uživo, smatraju Rožman i Čabraja. No, kako to biva u hiperrealnom svijetu - kojega smo, gotovo naivno, pristali biti dio - simulacrum prestaje biti tek puki supstitut.  

(izvadak iz teksta Mirne Rul)

U galerijskom prostoru istovremeno može boraviti petnaest posjetitelja.

Galerija VN, Ilica 163a, 10000 Zagreb