Istraživačke prakse: umjetnost, dizajn, arhitektura

petak, 26. studenog u 19h u akt sali na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nastavljamo sa serijom razgovora na temu umjetničkog istraživanja: Éªsᴛʀᴀᴢ̌ɪᴠᴀᴄ̌ᴋᴇ ᴘʀᴀᴋsá´‡ á´œ ᴜᴍᴊᴇᴛɴᴏsᴛɪ, ᴅɪᴢᴀᴊɴᴜ ɪ ᴀʀʜɪᴛᴇᴋᴛᴜʀɪ. Projekt je zamišljen kao otvorena diskurzivna forma koja uključuje pozvane autore, publiku te materijalne elemente izložbe. Ideja projekta slijedi nekoliko općenitih načela:

  • Umjetničko djelo nije u fokusu razgovora, već materijalni procesi, koncepti i modeli proizvodnje znanja u pozadini djela.
  • Nikada se ne razgovara isključivo o jednoj praksi ili autorici/autoru. Uvijek su pozvane barem dvije autorice/autora, čije se prakse dovode u određene relacije.
  • Događaj uključuje fizičke objekte/umjetnička djela, ali kao alate diskusije - fragmentirane, slomljene, medijski posredovane ili terminalno nedovršene.
  • Događaj je prilagođen online streamingu, ali se prvenstveno odvija u fizičkom prostoru, s prisutnim autorima i publikom.

U 2. izdanju istraživačkih praksi, á´…ᴀʟɪʟᴀ ʜᴏɴᴏʀᴀᴛᴏ profesorica estetike i vizualne semiotike i á´ÊŸÉ¢á´€ ᴍᴀᴊᴄᴇɴ ʟɪɴɴ, kustosica na polju umjetnosti, znanosti i tehnologiji, raspravljat će o sljedećim konceptima:

ᴠʀᴀčᴀɴᴊᴇ - ᴢɴᴀɴᴏsá´› / ᴛᴇʜɴᴏʟᴏɢɪᴊᴀ
ɪɴᴠᴀʟɪᴅɪᴛᴇᴛɪ, qᴜᴇᴇʀ - ɴᴏʀᴍᴀʟɴᴏsᴛ
Fᴇᴍɪɴɪᴢᴀᴍ – ᴘᴏsᴛʜᴜᴍᴀɴɪᴢᴀᴍ
ᴏʙɪᴛᴇʟᴊ – sʀᴏᴅsᴛᴠᴏ
ʙɪᴏᴘᴏʟɪᴛɪᴋᴀ – ɴᴀᴅᴢᴏʀ
ʀᴇᴄɪᴋʟɪʀᴀɴᴊᴇ – ᴀɴᴛʀᴏᴘᴏᴄᴇɴ
ɢᴀđᴇɴᴊᴇ – ᴛᴀʙᴜ
ᴢᴀʀᴀᴢɴᴏsá´› – ɪᴅᴇɴᴛɪᴛᴇᴛ
ᴛʀᴀɴsɢʀᴇsɪᴊᴀ – sᴜʙᴠᴇʀᴢɪᴊᴀ

Inicijator projekta te moderator drugog izdanja je Nikola Bojić. Projekt se odvija uz podršku Slikarskog odsjeka i projekta Prošireni mediji unutar Nastavničkog odsjeka na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Razgovor će se odvijati na engleskom jeziku, broj mjesta u publici je ograničen, a prijenos uživo moći će se pratiti na facebook profilima Istraživačke prakse u umjetnosti, dizajnu i arhitekturi; Akademije likovnih umjetnosti; Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Galerije Greta te udruge Kontejner.

Pozvani autori (bio):  

ᴅᴀʟɪʟᴀ ʜᴏɴᴏʀᴀᴛᴏ (1974.) je izvanredna je profesorica estetike i semiologije slike na Odsjeku za audio i vizualne umjetnosti Jonskog sveučilišta (Grčka) te je suradnica u Centru za filozofiju znanosti Sveučilišta u Lisabonu (Portugal). Jedna je od osnivačica Laboratorija za interaktivnu umjetnost, voditeljica je upravnog odbora konferencije "Taboo-Transgression-Transcendence in Art & Science" i članica uredničkog tima akademskog časopisa Technoetic Arts. Također, zajedno s Martom de Menezes odgovorna je za koncepciju i razvoj mreže "FEMeeting: Žene u umjetnosti, znanosti i tehnologiji". Pokretačica je inicijativa vezanih za liminalne problematike unutar polja znanosti i umjetnosti, a njezin istraživački rad između ostalog se bavi temama poput otjelovljenja, monstruoznosti, začudnog te ravnoteže između fobija i parafilija.

ᴏʟɢᴀ ᴍᴀᴊᴄᴇɴ ʟɪɴɴ (1975.) se kustoskim radom bavi od 2002. godine u udruzi čija je osnivačica – KONTEJNER Ç€ biro suvremene umjetničke prakse. Autorski je osmislila mnoge renomirane međunarodne projekte (Device_art, Touch Me, Extravagant Body). Organizirala je više od 100 izložbi, festivala, konferencija i predavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2003. godine vodi zagrebačku Galeriju VN, koja predstavlja mlade umjetnike. Tamo je priredila više od 200 izložbi. Gostujuća je predavačica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Umjetnost na raskrižju znanosti i tehnologije, te Prakse tijela i tjelesnosti u suvremenoj umjetnosti). Aktivna je i na području društvene teorije i kritike, te je članica AICA-e. Doktorirala je na temi Produkcije i recepcije subverzivnih oblika života/umjetnosti pri FMKu u Beogradu.