Milan Trenc, Drugovi moji


Milan Trenc, Ponositi svi


Milan Trenc, Maske

Milan Trenc: Tvornička jutra u Laubi

Lauba ponosno predstavlja izložbu grafičke mape “Tvornička jutra” Milana Trenca. Otvorenje će se održati 15. 12. 2021. u 20 sati i poštivat će se propisane epidemiološke mjere.

Kroz mapu “Tvornička jutra” Trenc pokušava istražiti međusobni odnos dvaju istovremeno razvikanih i osporavanih stilova proteklog stoljeća, pop-arta i soc-realizma. Koristeći stil kao ispriku za daljnje istraživanje ovaj ciklus radova predstavlja odmak od uobičajene tehnologije Trencovog stvaranja, videa, filma i digitalnog tiska jer istražuje tehniku sitotiska koristeći kao ishodište kadrove stripa “Maljčiki” (Studentski list, 1981.) inspiriranog hitom beogradske grupe Idoli.

Na sadržajnom planu predstavljene ideje mitologiziraju soc-realističku svakodnevicu kao službeni mit “klasno osnaženog” proletarijata kroz prizmu konzumerističke paradigme kapitalističkog ethosa stvarajući konglomerat idejnih apsurda koji kroz vizualnu transformaciju pop-arta stavljaju gledaoca u poziciju zbunjenog konzumenta prisiljenog dešifrirati i raščlanjivati simbole i vizualne signale te ih u toj raščlambi i ponovno iščitati kao elemente manipulacije koji su prisutni u oba žanra, a i šire u kontekstu dogovorenih stilskih obilježja.

Visoka estetiziranost Trencovih radova koja je konzistentna kroz sve faze njegovog izrazito raznolikog i bogatog opusa očita je i u ovom univerzumu te svojim koloritom i čvrstoćom linije daje radovima trajnu estetsku kvalitetu koja nadilazi efemerno kozerstvo samog projekta.

Milan Trenc (1962.) se bavi animacijom, stripom, ilustracijom, filmskom i televizijskom režijom te pisanjem scenarija i knjiga. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u klasi prof. Kreše Golika. Početkom osamdesetih, uz studij režije, počinje objavljivati stripove u Poletu i Studentskom listu. Od 1985. godine pa do njegova gašenja bio je glavni ilustrator magazina Start. Od 1991. do 2004. godine boravi u New Yorku gdje objavljuje stripove u Heavy Metal Magazinu, a ilustracije mu se pojavljuju u The New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu, New Yorkeru, Fortune Magazinu, Washinton Postu, Business Weeku i ostalim važnijim američkim listovima. Za svoje ilustracije u The New York Timesu dobio je nagrade magazina Print (1993.) i Society of Publication Designers (2003.) Godine 1993. piše i ilustrira knjigu za djecu The Night at the Museum (Noć u muzeju) po kojoj je snimljen istoimeni holivudski film u produkciji 20th Century Fox (2006.). Sudjeluje na grupnim izložbama u Centre Georges Pompidou, Paris, Art in General, New York i Sherry Frumkin Gallery, Los Angeles. Ostvario je niz samostalnih izložbi, Galerija Klovićevi Dvori (2007.), Galerija Nova (2008.), MUO (2017.) Galerija Forum (2019.). Redovni je profesor na ALU Zagreb.

Grafičku mapu Tvornička jutra Milana Trenca izdala je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa Godina čitanja te uz potporu Zaklade Adris. Urednica izdanja je viša kustosica u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Charlotte Marie Frank.

Vijest s web stranice: http://www.lauba.hr/milan-trenc-tvornicka-jutra/

Vidjeti na: https://www.metafora.hr/milan-trenc-nagradivani-ilustrator-new-york-timesa-ima-izlozbu-u-laubi/