NEISPRIČANE PRIČE 22

Otvorenje izložbe Rimantasa PlungÄ—a NEISPRIČANE PRIČE 22 održati će se u Galeriji Putolovac Akademije likovnih umjetnosti, 28. siječnja 2022. U 19h. Izložbu će otvoriti Njezina Ekscelencija JÅ«ratÄ— RaguckienÄ—, veleposlanica Republike Litve u Hrvatskoj.

U prvom dijelu izložbe NEISPRIČANE PRIČE 22 predstavljeni su radovi profesora dr. sc. Rimantasa PlungÄ—a koje karakteriziraju neobična vizualna rješenja, diktirana predmetima koje autor analizira ali i samim  refleksijama okoline. Naziv izložbe otkriva kako autor gleda na okolinu – ona nije reflektirana točno ili netočno, već kao da je neispričana. To nam omogućuje da neočekivano pogledamo svijet i istaknemo bit skrivenu u naličju.

Analogna i digitalna fotografija te video tehnologije  R.  PlungÄ—u jednako su važne kao i slike koje snima. Okruženje je izvor inspiracije za autora, dok priznaje da se svijet oko sebe može spoznati, razumjeti i tumačiti samo gledanjem u sebe. Mi sami nismo samo potencijal za samoostvarenje, poboljšanje i kontrolu, već smo i moć koncepta, transformacije i interpretacije okoline. Umjetnost je jedna od strategija ovladavanja svijetom, kvalitativna, a ne kvantitativna. Ovakvim pristupom autor ne čini površno stvaranje “slike”, već metodičnu upotrebu photo alata za prenošenje iskustava i ideja. Ovako stvorene slike nisu ni ugodne ni neozbiljne, ni površno lijepe – to može biti i privlačno i odbojno u isto vrijeme, ali autor nastoji osigurati da umjetnost gledatelja ne ostavi ravnodušnim.
Jedina nit koja povezuje glavne motive radova na izložbi je autor samog djela. Njegovo je individualno iskustvo ono što stvara autorovo mitološko polje, koje postaje identitet gledatelja, budući da se njegovo iskustvo aktualizira i budi.

Drugi dio izložbe obuhvaća radove studenata i studentica nastalih u okviru kolegija Antropologija umjetnosti u javnom prostoru (lokacija nezavršena Sveučilišna bolnica Blato), na radionici pod vodstvom Rimantasa  PlungÄ—a. Radionica je tematizirala postindustrijsko nasljeđe u kontekstu autoetnografskih i etnografskih istraživanja kao metodologije suvremenih umjetničkih djela kroz format kratkog video rada i video performansa. Sudionici radionice bili su studenti i studentice: Magdalena Biškup, Marko Domazet, Kristijan Popović, Antun Sekulić, Mirta Vulelija, Lana Zubović.

Izložba će biti otvorena do 5. veljače 2022.

Rimantas PlungÄ— poznat je kao eksperimentalni i medijski umjetnik. R. PlungÄ— radi u raznim medijima, od slikarstva do fotografije i videa. Sudjeluje na skupnim izložbama i organizira samostalne izložbe od 1994. Sudjelovao je na više od šezdeset skupnih izložbi te brojnim umjetničkim projektima (u Litvi, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Italiji, Meksiku, Austriji i drugdje). Održao dvadeset i četiri samostalne izložbe i video projekcije (u Litvi, Danskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, SAD-u i Hrvatskoj).

Od 1996. radi na litavskim sveučilištima, a trenutno je profesor na Sveučilištu Vytautas Magnus (Kaunas, Litva) i Vilnius Tech (Vilnius, Litva). Od 2001. PlungÄ— redovito predaje na sveučilištima u Austriji, Danskoj, Portugalu, Španjolskoj, Latviji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Estoniji, Poljskoj i drugim zemljama.