Poezija u slici - Banijska književna antologija

Otvorenje izložbe autorskih postera studenata Nastavničkog odsjeka ALU pod nazivom “Poezija u slici - Banijska književna antologija”, u srijedu, 16.2.2022. u 19 h, u galeriju Šira.

O izložbi:

 “Knjiga po kojoj su nastala ova izvanredna likovna djela studenata Nastavničkog odsjeka Likovne akademije u Zagrebu jedno je od najvažnijih izdanja prošlogodišnje domaće produkcije. “Banijsku književnu antologiju” Hrvatski P.E.N. centar objavio je u suradnji s Meandar Mediom.

Taj antologijski pregled književnosti područja Banovine nastao je kao kreativni odgovor na razorni potres koji je prije godinu dana zadesio taj kraj. Iz ruševina i pukotina uvijek izbije i svjetlost, pa smo svjedočili i solidarnosti prema bližnjemu do rijetko viđenih razmjera, iako sama obnova tog područja tragično kasni.

Zajedno s Likovnom akademijom organizirali smo natječaj kako bismo predstavili izložbu najuspjelijih studentskih radova s temom pjesama i proznih fragmenata iz ove knjige koju su pripremili Boris Vrga i Miroslav Kirin i približili nam taj iznimno vrijedan, a nedovoljno poznat segment nacionalne i regionalne kulture. Riječ je o tridesetak autora i autorica koji su živjeli i djelovali od početka dvadesetog stoljeća pa sve do početka dvadeset i prvog stoljeća.

Zahvaljujem profesorima i svim studentima Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti koji su sudjelovali u ovom našem zajedničkom projektu koji povezuje književnost i likovnu umjetnost. Dvadesetak radova izabranih od mentora uključenih u projekt šaljemo školama i knjižnicama na Banovini, gdje se održavaju i književne radionice i nastupi pisaca iz antologije. Sedam najboljih likovnih radova nagrađujemo kako bi studenti osjetili da njihov rad ima vrijednost jer neizvjesno je i hrabro danas studirati na Akademiji likovnih umjetnosti, u vrijeme kada premalo cijenimo naše umjetnike, a proces umjetničkog i književnog stvaranja zna biti birokratiziran i podređen političkom ili tržišnom valoriziranju, tako da im u daljnjem radu želim da zadrže radost i slobodu izražavanja koja je nit vodilja P.E.N. centara u svijetu.“

U ime Hrvatskog P.E.N. centra TOMICA BAJSIĆ, predsjednik 

POPIS AUTORA POSTERA, NASLOV KNJIŽEVNOG RADA I IME KNJIŽEVNIKA

1. ANTONELA BELI: “Hodao je”, Miroslav Kirin 

2. ANTONELA BELI: “Hodao je”, Miroslav Kirin 

3. MARGARETA BELANČIĆ: “Danijel XXXVIII.”, Tea Benčić Rimay 

4. MARCELA BENCEK: “Na povratku”, Adela Milčinović

5. MARCELA BENCEK: “Misli se odmaraju”, Ana Brnardić 

6. ADRIJANA BRČIĆ: “Nikad ja ne bih ostarila”, Marija Čudina

7. LEA BULAJA: “Povratak”, Nikola Vujčić; “Fantazme iza vrata”, Josip Stanić Stanios 

8. SANDA ČRNELČ: “Razlog”, Miroslav Kirin 

9. SANDA ČRNELČ: “Želja”, Nikola Vujčić (Ruke) 

10. PETRA DIVKOVIĆ: “Bjesovi”, Monika Herceg

11. IVONA KATALINIĆ: “Sumrak”, Nikola Vujčić 

12. LEA KRMPOTIĆ: “Bjesovi”, Nikola Vujčić 

13. MARIJA KLADARIN: “Šuma”, Boris Vrga 

14. IVANA KRNJAK: “Udomljavanje”, Slavko Jendričko 

15. MIHAELA KRPAN: “Riba”, Marija Dejanović

16. MARIJA MATOK:  “Povratak”, Nikola Vujčić; Petrinjska ulica, Miroslav Kirin; “Fantazme iza vrata”, Josip Stanić Stanion

17. MATIJA MEŠTRIĆ: “Mali grad”, Ivo Kozarčanin

18. MIHAELA RAŠICA: “Jesen 1917”., Kamilo Križanić 

19. LORENA ŠIMIĆ: “Neviđenom”, Jovanka Hrvaćanin 

20. BERNARDICA SVAGUŠA: “Sumrak”, Nikola Vujčić

21. ANTONELA ŠURBEK: “Biciklisti”, Boris Vrga

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 11.03.2022.

Pratite nas i na stranicama galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr