Mihael Bađun: Abadon

Otvorenje izložbe (slika, crteža i stripa) Mihaela Bađuna pod nazivom „Abadon“ u galeriji Zlati Ajngel  u Varaždinu (Ljudevita Gaja 15) u petak 11. veljače 2022. u 19 sati. Izložba traje od 11. – 27. veljače 2022. a može se pogledati radnim danom od 18 do 20 h,  a vikendom od 10 do 12 h.

Vidjeti na: https://www.facebook.com/ZlatiAjngel/

Predgovor izložbi Mihael Bađun „Abadon“

Specifičan vizualni jezik stripa i njegov hibridan karakter strip su gotovo uvijek smještali na margine umjetnosti. Sasvim nezasluženo, imajući u vidu kompleksnost stvaranja stripa koja od autora zahtijeva izuzetnu posvećenost u razradi scenarija, tuširanju skica i koloriranju nebrojenih crteža. Drugim riječima, kako piše Neil Cohn, radi se o bimodalnoj jezičnoj sposobnosti kroz pisanje riječima i pisanje kadrovima.

Doista je zahtjevno predočiti dugotrajnost proces stvaranja sekvencijalne umjetnosti, odnosno stripa. Pred sobom nerijetko imamo gotov materijal u fizičkom obliku, otisnut par stotina puta dok ga ponekad doživljavamo u digitalnom obliku. U oba je slučaja pitanje aure umjetničkog objekta nešto o čemu valja promišljati u kontekstu originala i kopije. Upravo zbog toga je proces stvaranja još i teže imaginirati, budući da se ne susrećemo sa živim potezima, nanosima boje ili linijama skice. Doista je rijetka prilika suočiti se s procesualnošću, s dugotrajnim kreativnim radom koji obilježava djelovanje strip umjetnika.

Međutim, Mihael Bađun, autor mlađe generacije izložbom „Abadon“ predstavlja upravo procesualnost izrade stripa i ukazuje na njegovu kompleksnost i dugotrajnost stvaranja. Naime, strip „Abadon“ višegodišnji je projekt koji polazi od scenarija kojeg je razrađivao zajednički s prijateljem Denisom Vedakom. Inspirirani kriminalističkim filmovima poput Sedam (1995.) ili Privedite osumnjičene (1995.), autorski dvojac 2017. započinju razvijati scenarij, dok po završetku pisanja Mihael Bađun kreće djelovati u polju vizualnog jezika, crtajući, odnosno slikajući strip.

Naime, uobičajena dugotrajnost procesa u slučaju „Abadona“ naglašena je radi metoda i tehnika koje Mihael Bađun koristi. Umjesto digitalnog crteža koji danas ima uvjerljivu prevlast u polju stripa, on se odlučuje na zahtjevniji i sporiji, a time i impresivniji rad. Vodeći se tematskim okvirom stripa, on stvara vizualni identitet koji će dodatno naglasiti atmosferu čitavog narativa. Premisa stripa je jednostavna: dva detektiva, svaki sa svojim životnim križem, u lovu na serijskog ubojicu. Međutim, priča se komplicira u različitim smjerovima, a sukladno tome i umjetnički izričaj prati radnju. Mihael Bađun kadrove stripa prvo slika, koristi tehnike kolaža ili eksperimentira u drugim medijima, a zatim radove skenira i digitalno oblikuje, istovremeno koristeći tradicionalne i suvremene tehnike. Takav pristup bio je svojevrsna nužnost pri stvaranju specifičnog vizualnog jezika koji bi dočarao sumornu i zgusnutu atmosferu scenarija.

Ovom izložbom stječemo uvid u čitavi proces stvaranja stripa, u nevidljivi rad umjetnika koja leži iza strip albuma koji će doskora biti dovršen i tiskan u određenoj nakladi. Scenarij, skice, storyboard i drugo elementi su koji će gledatelje odvesti na dugotrajno, izazovno i nadasve uzbudljivo putovanje o jednoj priči koja naposljetku nadilazi samu sebe.

Maja Flajsig

ŽIVOTOPIS

Mihael Bađun rođen je 1996. godine u Varaždinu. Akademski naziv magistar edukacije likovne kulture stječe 2021. godine završivši studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom profesorice Ines Krasić.

U svojem radu bavi se stripom, slikarstvom i ilustracijom. Izlagao je na dvadesetak grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na dvije samostalne izložbe. Kreator je nekolicine kraćih, objavljenih stripova, ilustrirao je naslovnice knjiga te je autor dvaju murala u javnom prostoru. Član je HDLU-a. Živi i radi u Varaždinu.

PLAKAT (Link na PDF)