Radionica na OKIRU ALU (ožujak 2022.)

Dubliranje štafelajnih slika

Trajanje radionice:  7. - 11. 3.  2022.

Vrijeme održavanja radionice: 9:00 - 14:00 sati

Mjesto održavanja: Zamenhofova 14, OKIRU/mrežne platforme

Radionica Dubliranje štafelajnih slika namijenjena je prvenstveno studentima 3. god. Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina (OKIRU-RS), s ciljem produbljivanja znanja i vještina vezanih uz ovaj, često kontroverzan, a danas i sve slabije zastupljen restauratorski zahvat. Radionica se sastoji iz teorijskog i praktičnog dijela koji će se održati od 7. do 11. ožujka 2022. u predavaonici br. 11 i velikom ateljeu OKIRU, u Zamenhofovoj 14, s početkom u 9:00 sati.

U sklopu radionice provoditi će se istraživanja štafelajnih slika na platnenom nosiocu, tj. konzervatorsko-restauratorski postupci na slikama sa strukturalnim oštećenjima u sloju platna. Istraživanja se izvode u sklopu projekta “Dubliranje štafelajnih slika”, koji je financiran sredstvima Sveučilište u Zagrebu. Voditeljica istraživačkog projekta je red. prof. mr. art. Tamara Ukrainčik, a posredstvom projekta na Odsjek je stigao novi niskotlačni toplinski vakuum stol.

Prijepodne će u teorijskom dijelu red. prof. mr. art. Tamara Ukrainčik prikazati povijesne metode dubliranja, tradicionalne materijale i njihove sintetske alternative, te suvremene pristupe i stavove prema dubliranju općenito. Studiju oglednih primjera dubliranja slika na OKIRU tijekom 25 godina prezentirat će doc. art. Barbara Horvat Kavazović, kao i iskustva s virtualne radionice Structural Treatments of Paintings: Reinforcement with The Mist-Lining System, održane krajem 2021. godine.

Poslijepodne, u praktičnom dijelu, studenti će pripremati ljepila i ljepive smjese za dubliranje, te upoznati njihove osobine kroz primjenu u različitim procesima dubliranja na simulacijama štafelajnih slika. Postupci pripreme novih nosioca za dubliranje, raznih načina apliciranja ljepila i metoda dubliranja omogućit će studentima širinu u procjeni adekvatnosti pojedinog postupka, identificiranje postupaka u budućim situacijama i razvijanje mogućnosti prilagodbe za individualnu problematiku slike.

Dolazak je obavezan za studente 3. godine R-S. Studenti trebaju donijeti zaštitne kute, maske, te voditi bilješke, a ostali materijal bit će osiguran na radionici.

Predavanja su otvorena za javnost putem mrežnih platformi. Više o mrežnim predavanjima i pristupu bit će objavljeno putem naših društvenih mreža na facebook-u (www.facebook.com/Okiru97) i instagramu (@okiru_alu).

Praktični dio namijenjen je samo studentima.

Radionicu organiziraju i vode red. prof. mr. art. Tamara Ukrainčik i doc. art. Barbara Horvat Kavazović