Maraton crtanja 2022.

Pozivamo vas na 9. Maraton crtanja koji se održava 23. i 24. 4. 2022., kao i do sada, na Nastavničkom odsjeku, Jabukovac 10.

Posljednji maraton održan je u siječnju 2019., a u veljači 2020. organizirana je izložba radova nastalih u sklopu Maratona crtanja u periodu od 2013. - 2019. u Galeriji Šira.

Ovogodišnji Maraton crtanja počinje u subotu, 23. 4. u 12.00 sati, kada se objavljuje tema, a završava u  nedjelju, 24. 4 u 12.00 sati. Dođite svakako na druženje i crtanje.

Ciljevi i program Maratona crtanja kao izvannastavne aktivnosti Nastavničkog odsjeka ALU imaju dodirne točke s nastavnim programom izbornog  kolegija Procesi crtanja, na kojem se studenti ALU, kroz primjere i praktični rad, upoznaju s različitim mogućnostima primjene crtačkih tehnika i procesa. Smjernica i ideja vodilja Maratona crtanja jest uvođenje novih metoda i šireg spektra materijala, uz bitno drugačiji vremenski okvir od onoga koji je primjenjiv u nastavi, jer se crta u kontinuitetu 24 sata, čime se intenzivira i poboljšava studentska praksa. Manifestacija je otvorila mogućnosti kreativnog okupljanja i druženja, gdje kao rezultat nastaju pojedinačni i skupni radovi najrazličitijih crtačkih i slikarskih pristupa.

Crtež, kao način promišljanja rukopisa i autorske ideje, jedan je od najneposrednijih oblika izražavanja u likovnoj umjetnosti. Razumijevanje crtače forme kao protočnog, prožimajućeg kompleksa, a ne samo pripremnog ili dodatnog segmenta umjetničkog istraživanja, rezultira složenim procesima imaginativnih promišljanja i crtežima kao samostalnim likovnim objektima.