Crno bijeli svijet 2022.

NAJAVA Okruglog stola i POZIV na Izložbu u sklopu projekta

CRNO BIJELI SVIJET 2022.

Likovna i glazbena scena u dva glavna grada 80ih i danas

u suradnji Akademije likovnih umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta likovne umjetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu

Okrugli stol

Sudionici:

Hrvoje Horvat-glazbeni kritičar i publicist, Mladen Juričić-Max-glazbenik, Dubravka-Duca Marković- novinarka i TV voditeljica, Ivan-Piko Stančić-akademski slikar, producent i glazbenik, Ivan Posavec-fotograf i Milan Trenc-ilustrator, strip crtač, redatelj, prof. ALU

Prethodno najavljena i potvrđena sudionica Snježana Banović- redateljica, teatrologinja i profesorica ADU, nažalost ne može sudjelovati neodgodivih obaveza (ipak nadamo se obratu ove situacije)

Mjesto  i vrijeme održavanja:

SC-Studentski Sveučilišta u Zagrebu- foaje kazališta ITD, 6.5.2022. od 11-13 sati

Moderator: Tomislav Pletenac

Ukratko o projektu i Okruglom stolu

Projekt Crno bijeli svijet nastao je u suradnji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta i Zagrebu i Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda. Projekt se temelji na umjetničkom istraživanju međugeneracijskog odnosa.

Vrijeme odrastanja profesora vezano je uz turbulentne godine zadnjeg desetljeća SFRJ, koje danas u popularnoj kulturi i sjećanju ima gotovo kultni status. No, takve transformacije mnogo više govore o vremenu u kojem živimo danas, nego što se doista tiču samih događaja iz tog doba. Način na koji se prisjećamo osamdesetih stvara osamdesete koje nikada nisu postojale stvarajući od tog vremena okoštalu strukturu. Cilj našeg projekta ipak nije razgrnuti koprenu sjećanja i dobiti uvid u „prave“ osamdesete, već graditi istraživanje upravo na simptomatologiji današnjeg vremena kojem trebaju osamdesete u takvom obliku medijski posredovane u raznovrsnim formatima – publicistika, televizijski serijali, reizdanja, dokumentarni filmovi, radijske emisije.

Od studenata očekujemo umjetničke radove koji će se kritički odnositi prema današnjici koristeći vrijeme osamdesetih kao polaznu točku. Nadamo se kako umjetnička intervencija studenata može omogućiti drugačije uvide u tektoniku današnjeg društva i ponuditi nova mjesta s kojih se može promišljati prošlost.

Ovaj okrugli stol također je okrenut sadašnjosti, tragovima koje su osamdesete ostavile u pojedinačnim biografijama, ali i kulturnoj produkciji. S jedne strane očekujemo kako će sugovornici demistificirati vrijeme osamdesetih, ali s druge i dati uvid do koje mjere su se tada uspostavili novi reprezentacijski formati u različitim umjetničkim praksama i medijima od kojih možda nekima još uvijek svjedočimo. Danas kulturna kritika promatra osamdesete kao vrijeme stvaranja novih umjetničkih i medijskih eksperimenata, zanima nas je li se doista radilo o „prostorima ograničene slobode“ i imaju li iskustva tog vremena ikakvu poveznicu s današnjim stanjem.

Tomislav Pletenac

Cijeli projekt je pokušaj rekonstrukcije vremena i prostora koje je generacija šezdesetih i sedamdesetih intenzivno živjela i kroz romantično-emotivnu optiku mladosti danas pamti, ali prije svega i potraga za prostorom slobode i dahom osamdesetih u životima generacije sadašnjih studenata FLU/ALU i poticanje njihove (re)interpretacije osamdesetih danas.

Alen Novoselec

Izložba

Otvaranje izložbe studentskih radova projekta  CRNO BIJELI SVIJET 2022.

Likovna i glazbena scena u dva glavna grada 80ih i danas

je u  PETAK, 6.5. 2022 u 19 sati u galeriji ALU, Putolovac, Ilica 112

Izlažu:

Studentice FLU: Jelena Milatović, Marija Solujić, Teodora Pavlović i Jovana Babić

Studenti ALU: Nika Belc, Bruna Jakupović, Marta Katavić i Ada Nela Peharda

Profesori FLU i mentori: izv. prof. dr. sc. Maja Bosnar-koordinatorica, izv. prof. Milivoj Miško Pavlović, doc. Nemanja Nikolić, as. Lidija Delić

Profesori ALU i mentori: red. prof. dr. sc.Tomislav Pletenac i red. prof. Alen Novoselec