Promocija strip-fanzina ŠKOLA HODANJA i HODAČI

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na promociju strip-fanzina ŠKOLA HODANJA I HODAČI NA DUGE STAZE koja će se održati u petak, 6. svibnja 2022. u 19 sati u Galeriji Šira, Preradovićeva  13, Zagreb.

Ovog će petka Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu u prostorijama Galerije Šira predstaviti  treći i četvrti broj strip-fanzina „Škola hodanja“ i podlistke „Hodači na duge staze“ koji prate oba broja. Riječ je o strip-fanzinima koji su nastali kao rezultat rada studenata koji su na Akademiji tijekom akademske godine 2018./19. i 2019./20. pohađali izborni predmet Strip.  Putem ovih fanzina Akademija želi stripove studenata  predstaviti široj publici - potencijalnim obožavateljima, klijentima i suradnicima svih profila. U namjeri da se nadoveže na bogatu tradiciju hrvatskog stripa i postane njen sastavni dio, strip-fanzin je nazvan Škola hodanja,  prema istoimenom filmu Borivoja Dovnikovića.

Studenti čije radove prikazujemo na 73 stranice trećeg broja strip-fanzina Škola hodanja su:

Andrea Babić Varošanec, Domagoj Bogdan, Lucia Aimara Borjas, Mirta Brkulj, Ana Despot, Marija Gorupić, Paolo Patrick Hrga, Filip Karpišek, Ana Marija Kerošević, Petra Kovačić, Zdenko Mikša, Dorotea Mrinjek, Luisa Pascu, Marko Tročak i Alicja Wilkowska. Od trećeg broja, Školu hodanja prati i podlistak nazvan Hodači na duge staze u kojemu se objavljuju radovi studenata koji su se, nakon što su pohađali izborni predmet Strip i dalje nastavili baviti stripom. U prvom podlisku na 36 stranica predstavljamo njih sedmero koji su čvrsto i ozbiljno zagrizli u strip – Nikolu Čižmešiju, Dean ahamera, Mihaelu Erceg, Mihaela Bađuna, Noemi Ribić, Marka Merćepa  Zdenka Mikšu.  

U četvrtom broju Škole Hodanja koja je dosegnula rekordnih 100 stanica predstavljeni su Viktor Antolović, Mara Bajsić, Petra Divković, Marko Domazet, Fani Gluić, Grgur Hajdić, Dora Klanac, Tara Klepac, Ivana Krnjak, Andrea Miletić, Morana Marija Vulić, Ivana Šoljić, Antonela Šurbek i Katarina Zidar. U podlisku četvrtog broja na 68 stranica objavljeni su stripovi Lucie Borjas, Mihaele Erceg, Deana Hamera, Mirte Brkulj, Zdenka Mikše, Nikole Čižmešija i Mihaela Bađuna te „stariji“ alumniji koji nisu pohađali izborni predmet Strip ali aktivno djeluju na strip-sceni -  Stipan Tadić, Klara Rusan i  Sara Divjak.

Stripovi studenata zbog svoje kvalitete zaslužuju priliku da budu viđeni i da ih se podrži kroz izdavaštvo. Likovna zrelost, scenaristička domišljatost, dizajn likova, zaigranost i kvaliteta koju su razvili, pokazuju da dostojno nastavljaju tradiciju hrvatskog stripa. Ponosni smo na njihova postignuća te se  nadamo da ćete uživati u čitanju stripova ovih mladih autora, jednako kao što smo i mi uživali u svim fazama nastajanja njihovih radova.

POZIVNICA 1 (Link na JPG)

POZIVNICA 2 (Link na JPG)