Ukrajinska rapsodija

Božo Biškupić je u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu objavio mapu grafika koju je posvetio Ukrajini.

Radovi iz grafičke mape "Ukrajinska rapsodija" koju je izdao Božo Biškupić moći će se pogledati na izložbi koja se 18. svibnja 2022. otvara u Klovićevim dvorima. Naziv je mape prema pjesmi koju je napisao Luka Paljetak, a u njoj su radovi četrnaestoro umjetnika.

Na njoj su radili profesori Likovne akademije u Zagrebu, nekadašnji studenti Akademije Zdenka Pozaić i Dimitrije Popović te Maja Franković iz Rijeke i Matko Mijić iz Splita. Neki su čak unijeli i dio iz poezije, primjerice, Matko Mijić napravio je brod koji je slomljen, potopljen, Zdenka Paro je napravila pticu slomljenog krila koja leti iznad Dnjepra." Sve je, reći će nam dalje bivši, višegodišnji ministar kulture, nastalo u iznimno kratkom roku, u dva mjeseca, što nije, znaju oni koji se ovim poslom bave, mali pothvat. Likovna je akademija nekim profesorima omogućila da profesori na njihovoj preši otisnu grafike. Sve se izlaže u Klovićevim dvorima, u podrumskim prostorima, i grafike, i ploče, i linorezi.

Tekstovi su tiskani na 350-gramskom papiru Hahnemühle Bütten formata 535 puta 390 milimetara u tiskari Printera u Svetoj Nedelji, u 41 primjerku. U svakom primjerku nalazi se 14 grafičkih listova otisnutih u tehnikama Hayter, suhe igle, bakropisa, akvatinte i linoreza Nevenke Arbanas, Gordane Bakić, Tomislava Buntaka, Igora Čabraje, Maje S. Franković, Svjetlana Junakovića, Matka Mijića, Frane Para, Dimitrija Popovića, Zdenke Pozaić, Mirana Šabića, Ivice Šiška, Zlatana Vrkljana i Josipa Zankija. Grafike su otisnute na 230-gramskom papiru Hahnemühle Bütten formata 535 puta 390 milimetara, u ateljeima umjetnika i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Životopis Tarasa Ševčenka pripremila je Dariya Pavlešen, a životopise likovnih umjetnika sastavila je Mikica Maštrović. Izdanje urednički potpisuje Tomislav Buntak. Ova mapa izdanje je Zbirke Biškupić, Zagreb, a realizirana je u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Kolekcionar Božo Biškupić ove godine obilježava pedeset godina bibliofilskog izdavaštva Zbirke Biškupić. Kako je sve počelo, objašnjava za Jutarnji list: "Tada sam puno putovao po svijetu i kupovao sam mnoge bibliofilske edicije. Pa sam mislio: ako mogu drugi, možemo i mi. Sve je počelo djelima Matije Skurjenija i tekstom Vladimira Malekovića. Uslijedila je Nives Kavurić Kurtović s Friščićem... Za obljetnicu pripremam i mapu s Tomislavom Buntakom. Riječ je o dvadeset pet velikih grafika: ploče su 70 puta 45 centimetara."

Vijest preuzeta s web stranice: https://www.jutarnji.hr/kultura/art/bozo-biskupic-je-izdao-mapu-grafika-koju-je-posvetio-ukrajini-obiljezava-i-50-godina-izdavacke-djelatnosti-15198707