Grad na drugi pogled: Varaždin

U petak 27. svibnja 2'022. u 19 sati u Gradskom muzeju Varaždin, Palača Herzer otvara se izložba Grad na drugi pogled Varaždin. Izložba je rezultat višemjesečnog projekta Grad na drugi pogled udruge PUNKT koji se tijekom proljeća 2022. godine odvijao u Varaždinu u partnerstvu s Gradskim muzejom Varaždin i u suradnji s Filmsko-kreativnim studijem Vanima, Društvom arhitekata Varaždin, Platformom 1postozagrad, vizualnim umjetnicima i stručnjacima iz različitih područja koja se bave gradom.

Izložba ravnopravno predstavlja nove umjetničke produkcije pozvanih umjetnika/mentora i rezultate varaždinskih učenika i studenata nastale na Gn2p radionicama - video radionicama i aktivističkoj radionici. Radove na temu grada Varaždina izlažu učenici Prve i Druge gimnazije Varaždin, Srednje strukovne škole Varaždin, studenti Multimedije varaždinskog Sveučilišta Sjever te umjetnici/mentori Antonio Grgić, Bojan Mucko, Monika Rusak, Goran Škofić i Ivana Tkalčić.

Ambijentalna izložbena cjelina obuhvaća različite subjektivne i autentične poglede na grad; od prepoznatih mogućnosti i upućenih (konstruktivnih) kritika do poetičnih imaginacija novih urbanih identiteta u mediju videa, fotografije, prostornih instalacija i aktivističkih inicijativa. Grad se prepoznaje kao neprekinuti proces podložan reimaginaciji i preoblikovanju, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno.

Izložba će biti otvorena do 12.6.2022.

Organizacija: Udruga PUNKT / Autorica projekta Gn2p Varaždin: Tanja Vujasinović / Postav izložbe: Bojan Mucko i Tanja Vujasinović / Projekt su podržali: Ministarstva kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, HAVC i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport - Grad Zagreb

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni putujući projekt Grad na drugi pogled od 2013. godine održan je kroz 14 sekvenci u 11 gradova (Veliko Gorica, Rijeka, Koprivnica, Sisak, Split, Karlovac, Vrbovec, Šibenik, Pariz, Zagreb, Varaždin), a povezuje angažirano promišljanje grada, edukaciju mladih kroz predavanja i radionice s vizualnim umjetnicima i stručnjacima iz različitih područja koja se bave gradom, produkciju city-specific radova renomiranih suvremenih umjetnika, kao i razvoj publike; projekt strateški jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.