Strip dijalog: Matija Pisačić

U petak, 3. 6. 2022. u 17 h na ALU, Jabukovac 10 održati će se još jedan STRIP DIJALOG čiji gost je MATIJA PISAČIĆ

Matija Pisačić (1975.) maturirao je na temu stripa pri ŠPUD u Zagrebu. Studirao je filozofiju i religijsku kulturu na FFDI. Od 1995. član grupe strpi-autora "Vareite Radikale" i jedan od urednika istoimenog fanzina nagrađenog za inovaciju prošlog tisućljeća na Salonu stripa u Vinkovcima.  Kasnije član strip-družine "Emisija emocija", a trenutno dio uredništva i redovni autor strip-magazina "Ohoho". Stripove i ilustracije objavljivao u raznim časopisima i knjigama. Režira i producira kratke animirane filmove, za što je do sada primio niz nagrada. 

Predavanje je organizirano kao dio programa i aktivnosti vezanih uz izborni predmet Strip; ovim putem nastavljamo graditi mostove između generacija, povezujući studente koji tek započinju svoju avanturu u stripu s iskustvima profesionalaca koji su svojim radom obogatili domaću scenu stripa.

Gostovanje je otvoreno za sve zainteresirane. Radujemo se vašem dolasku.

Maurane Mazars (1991.) rođena je u Toulonu a odrasla u Parizu. U srednjoj školi odlučila se za zanimanje strip-crtačice slušajući predavanja o filmu - odlučila je pričati priče o ljudima, poeziji svakodnevnice i intimi kretanja. Profesionalno usmjeravanje započela je na Ecole Estienne, gdje je 2011. osvojila nagradu Prix Coup de Coeur na natjecanju Trophee Presse Citron. Nakon toga seli u Ženevu kako bi studirala ilustraciju i strip na Visokoj školi za umjetnost i dizajn. Tamo kreira svoj prvi strip, Zujanje u ušima, koji je 2015. dobio Topfferovu nagradu za mlade autore prije nego je objavljen u izdanju AGPI 2017., nakon čega je ponovno nominirana za nagradu Topffer i BDZ. Maurane je 2015. primila nagradu i na Međunarodnom festivalu ilustracije u Cras-Montani. Sljedeće godine upisuje Visoku školu umjetnosti Rajne. Njen diplomski projekt Tanz osvaja nagradu Raymond Leblanc i objavljen je u nakladi Le Lombard 2020., nakon čega prima i nagradu Fauve Revelation na Međunarodnom festivalu stripa u Angoulemeu 2021.  

Suosnivačica je ženskog kolektiva dizajnera Casual Friday. Trenutno živi na relaciji Pariz- Ženeva.

Predavanje je organizirano u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu.

Gostovanje je otvoreno za sve zainteresirane. Radujemo se vašem dolasku.