Izložba i događaj “Protokol o dogodovštinama”

54. Križevačko veliko spravišče

4. i 5. lipnja 2022., Etno park Gradskog muzeja Križevci, Tome Sermagea 2

Umjetničko istraživački projekt “Protokol o dogodovštinama” realizirati će se 4. i 5. lipnja 2022. u Etno parku Gradskog muzeja Križevci.

4. 6. 2022. od 17 sati, Etno park Gradskog muzeja Križevci, Tome Sermagea 2 – radionice za učenike srednjih škola.

5. 6. 2022. u 12 sati, Etno park Gradskog muzeja Križevci, Tome Sermagea 2 – Otvorenje izložbe “Protokol o dogodovštinama”

U projektu će sudjelovati studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti Laura Stojkoski, Mirta Vulelija, Marko Domazet, Lea Plaščar, Ante Šabić, Kristijan Popović, Antun Sekulić, Lana Zubović, Marta Dijak, Marta Katavić, Magdalena Biškup, Dorian Pacak, Ante Dujmović, Jan Čamber, Dorotea Kovačić; polaznici i suradnici kolegija Antropologija umjetnosti u javnom prostoru nositelja izv. prof. dr. sc. Josipa Zankija. U radioničkom dijelu projekta će sudjelovati učenici i učenice srednjih škola iz Križevaca.

Otvorenje izložbe održat će se 5. 6. 2022. u Etno parku Muzeja, a otvorenju izložbe prisustvovat će i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, red. prof. art. Tomislav Buntak.

Projekt koristi strategije dokumentarne fikcije i prvi će dan projekta studenti i studentice i učenici i učenice izrađivati zajedno etnografsku građu. Drugi je dan predviđen za otvorenje izložbe građe u etno vrtu. Etnografska građa koja će se kreirati nastati će na osnovu ponovnog čitanja Križevačkih štatuta odnosno fiktivnih dogodovština u kući (hiži) nedaleko Križevaca u kojoj se sastala vesela družina (pajdaši i pajdašice odnosno studenti i studentice) i iza sebe ostavila materijalne artefakte, ali i pisanu građu, snimke i fotografije. Fiktivna građa fiktivnih dogodovština biti će oblikovana u medijima primijenjenih umjetnosti, kiparstva, slikarstva, grafike, videa i fotografije s jednim jedinim ciljem; oblikovanja etnografskog objekta/građe kao oblika istraživačkog i kolonijalnog fetišizma u kojem se zrcali odnos između antropologa/etnografa i suprotstavljenog velikog Drugog.

Projekt se provodi u suradnji Gradskog muzeja Križevci i profesora i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te u suradnji s učenicama i učenicima srednjih škola u Križevcima.