Vlaho Bukovac - paleta 2022.

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje skupne izložbe radova studenata Slikarskog i Nastavničkog odsjeka - smjer slikarstvo ALU Zagreb pod nazivom “Vlaho Bukovac - paleta 2022.” , koje će se održati u srijedu, 8. 6. 2022. u 19 h u galeriji Putolovac u Ilici 112.

Više o izložbi:

Povodom obilježavanja 100.-te godišnjice smrti slikara Vlahe Bukovca (Cavtat, 4. srpnja 1855. – Prag, 23. travnja 1922.), u suradnji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, na proljeće 2022. organiziran je obilazak kulturnih institucija uz stručno vodstvo dr.sc. Irene Kraševac i Ariane Novine, dipl.pov.umj. sa ciljem upoznavanja studenata ALU Zagreb sa zagrebačkom ostavštinom Vlahe Bukovca. 

"...Kao umjetnik koji je snažno obilježio svoje vrijeme, Bukovac nerijetko nosi epitet jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Tijekom svog relativno kratkog boravka u Zagrebu, Bukovac je uspio okupiti i etablirati novu generaciju umjetnika koji su u inozemstvu bili prepoznati pod nazivom „Zagrebačka škola“, a u Zagrebu su pokrenuli prvo strukovno umjetničko udruženje, „Društvo hrvatskih umjetnika“. Zahvaljujući Bukovčevim nastojanjima, podignut je Umjetnički paviljon i izgrađeni su Umjetnički atelijeri (kasnije sjedište ALU).  Bukovac je rodonačelnik hrvatske umjetničke moderne u čijem se opusu ogleda pluralizam stilova koji su bili aktualni na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, od akademizma, preko naturalizma, impresionizma i simbolizma, a u svojem je bogatom opusu ostavio djela svih žanrova, od monumentalnog historijskog slikarstva do portreta i pejzaža..." (dr.sc. Irena Kraševac)

U cilju boljeg upoznavanja umjetnikova opusa, studenti ALU provedeni su Bukovčevim atelijerom, jedinstvenim mjestom nastanka kapitalnih djela, predstavljen im je svečani zastor “Slava njima, Hrvatski narodni preporod” koji je Bukovac oslikao za Hrvatsko narodno kazalište, kao i monumentalna slika “Razvitak hrvatske kulture” u velikoj čitaonici stare Sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

 Interaktivan odnos studenata i djela Vlahe Bukovca kroz njihovo viđenje i interpretaciju - za današnje pojmove “klasičnog, akademskog” slikarstva, bio je svojevrstan izazov kako za studente preddiplomskog i diplomskog studija Slikarstva i Likovne kulture, tako i za njihove mentore. Većina studentskih radova referira se na Bukovčeva poznata djela, u kojima je često prisutna klasična ikonografija, poseban senzibilitet za boju i specifičan način prikaza inkarnata (do sada u našoj likovnoj umjetnosti neponovljen) na prikazima ljudske figure.

Suvremena interpretacija djela znamenitog hrvatskog umjetnika, koji je kratko vrijeme boravio i u prostorima današnje Akademije krajem 19. st., pokazala je da je unatoč promjeni senzibiliteta epohe, Bukovčevo djelo uvijek moderno.

                                                                                                                                  Ariana Novina

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 17-20 h, subotom i nedjeljom: 10-13 h) do 18.06.2022.

Izložba je ostvarena u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu , te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.