Slika 1


Slika 2


Slika 3


Slika 4

Bogorodica iz kapele sv. Jakoba na Očuri

Posjet Lady Jadranke Beresford Peirce završnoj izložbi studentskih radova Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina

Lady Jadranka Beresford Peirce, utemeljiteljica International Trust for Croatian Monuments u Velikoj Britaniji, promicateljica i zaštitnica hrvatske kulturne baštine, počastila je 10. 6. 2022. Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina svojim posjetom i razgledavanjem završne izložbe studentskih radova.

Naime, upravo je ona zaslužna da je već drugi diplomski rad na našem odsjeku potaknut i sufinciran sredstvima ove poznate međunarodne zaklade.

Lady Jadranka je još 2018. godine posjetila kapelu sv. Jakoba na Očuri, te poduprla ideju o izradi kopije drvene gotičke skulpture Bogorodice s Djetetom iz te devastirane, a izuzetno značajne kapele. Od tada se ideja pretvara u realizaciju. U okviru prvoga diplomskog rada diplomanta Luke Krešmira Stipića od 2019. do 2020. izrezbarena je kopija u drvu prema izvornoj skulpturi, koja je od 1948., kao posebno vrijedna, pohranjena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U okviru drugoga diplomskog rada Marka Rizvića, kopija će biti pozlaćena, posrebrena i polikromirana prema izvornim slojevima na skulpturi koji su, kao i pigmenti (između ostaloga i skupocjeni azurit) istraženi tijekom znanstvenih istraživanja provedenih u sklopu kolegija Izrada diplomskog rada, pod mentorstvom red. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih i komentorstvom doc. mag. art. Ane Božičević, te uz interdisciplinarnu suradnju.

Kopija će se nakon radova, uskoro postaviti na izvorno mjesto u svetište kapele kao središnji kip u liturgijskoj funkciji, ali i kao memorija izvorne skulpture koja ostaje u muzeju.

Lady Jadranka, puna vedrine, sa zanimanjem je saslušala diplomanta Marka Rizvića i razmotrila sve dosadašnje faze radova, a naša Marija ju je dodatno razveselila buketom OKIRU hortenzija.  

Zvjezdana Jembrih

Opis fotografija:

  1. Lady Jadranka Beresford Peirce i diplomant Marko Rizvić razmatraju nastavak radova na kopiji skulpture Bogorodica s Djetetom iz Očure; snimila A. Božičević
  2. Kopija skulpture Bogorodica s Djetetom iz Očure u tijeku radova, Lady Jadranka Beresford Peirce, diplomant Marko Rizvić i mentorica Zvjezdana Jembrih; snimila A. Božičević
  3. Komentorica Ana Božičević, Lady Jadranka Beresford Peirce. diplomant Marko Rizvić i mentorica Zvjezdana Jembrih; snimila V. Bakša
  4. Marija Stipanović, Lady Jadranka Beresford Peirce i buket OKIRU-hortenzija; snimio M. Rizvić