Domagoj Rogina: Vrijeme oseke

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje samostalne izložbe Domagoja Rogine, Vrijeme oseke, koja će se u sklopu suradnje ALU Zagreb i Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu-scene AMADEO, u galeriji Šira održati 7. 7. 2022. u 19 h.

Izložba Domagoja Rogine trinaesta je u nizu izložbi posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970.-2010.)- kojima Scena AMADEO i Hrvatski priprdoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

O izložbi:

"Prirodi nikakve promjene nisu traumatične. Živi je svijet prošao kroz pet velikih izumiranja, kontinenti su se spajali, razdvajali, tonuli i dizali se iz mora, a jedinke i cijele vrste umirale su u patnji, bez glasa, ostavljajući samo tragove paleontolozima. Ali, čovjek posjeduje osjećaj straha. Mogućnost predviđanja. Perspektiva promjene i gubitka trenutnog komfora plaši ga i uznemiruje. Plime i oseke, razdoblja našeg širenja i sakupljanja, želimo preduhitriti (a upravo metaforu plime kao pogodnog političkog trenutka koristi u Shakespeareovu Juliju Cezaru Brut, lik kojemu pisac daje ulogu preambicioznog antagonista). Zato je jedan od simbola dragih suvremenom čovjeku morski pas – opasna životinja koja neumorno plovi kroz mora i oceane, sijekući ih svojim elegantnim oblikom u potrazi za plijenom. Zapadnjački imperativ stalnog samousavršavanja i opsesivnog grabljenja svega svoj je amblem pronašao u toj nemani. Uostalom, kako kaže Oswald Spengler, čovjek je najgrabežljivija zvijer...."

Feđa Gavrilović

O autoru izložbe:

Domagoj Rogina rođen je 1989. u Varaždinu. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Damira Sokića na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine. Dosad je izlagao na tridesetak skupnih i šest samostalnih izložbi. Boravio je na rezidenciji u Belgiji 2015. i likovnoj koloniji Počitelj (BiH) 2019. godine. Od 2018. godine radi kao profesor likovne i tehničke kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu.

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu galerije Šira, do 22.7.2022.

Pratite nas i na web stranicama Galerije:

www.shira.alu.hr

https://www.facebook.com/GalerijaShira/