Prekarni radnik: projekt 8-8-8

Studentska izložba u Knjižnici Božidar Adžija, 20. 6. – 20. 7. 2022.

U suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, Knjižnica Božidara Adžije sudjeluje u novom projektu pod nazivom 8-8-8, autorice Ane Mušćet. Nekadašnja Radnička čitaonica i biblioteka, a današnja Knjižnica Božidara Adžije svoj je naziv dobila po utemeljitelju, zagovorniku formule 8-8-8 (8 sati rada, 8 spavanja i 8 odmora). Studenti Petra Kovačić i Antonio Špernjak, pod mentorstvom Ane Mušćet, u sklopu predmeta Narativ proveli su istraživanje knjižnične građe na temu radništva kroz povijest, ali i suvremenom svijetu. Rezultat njihova rada uprizoren je multimedijskom izložbom u prostoru Knjižnice.

Izložba se može pogledati do 20. srpnja ove godine. 

Preka(r)ni radnik: projekt 8-8-8

U pokušaju da savladaju izazov koji pred njih donosi zadani format istraživanja teme rada i radnih prava, studenti kreiraju svojevrsnu post-it izložbu, pri čemu se koriste građom dostupnom u knjižnici, kao i iskustvima prijatelja freelancera te predmetima koje im oni ustupaju kao nusprodukte svoga rada. Dobiveni objekti organizirani su u nove pejsaže, u obliku kontemplacijskog izloga, skice jednog druženja i razmišljanja te polaganja ispita u ljetnom roku.

I dok prekarijat odlikuje nedostatak granice između života i rada, kao i nedostatak profesionalnog identiteta i konstatna statusna frustracija, bezbrižnost i humor okosnica su fleksibilnog „Preka(r)nog radnika“ Petre Kovačić i Antonija Špernjaka, za kojeg većina njihovih upitanih vršnjaka vjeruje kako je u pitanju osoba, na radu u pekarni, negdje blizu, odmah iza ugla.   

Ana Mušćet

Autori istraživanja i izložbe: Petra Kovačić i Antonio Špernjak, studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

// Pilot-projekt 8-8-8 izvodi se na poziv Knjižnice Božidar Adžija i voditeljice projekta Željke Turk Joksimović. Projekt podržava Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske. 8-8-8 sastavni je dio izbornog kolegija Narativ, umjetničke suradnice Akademije likovnih umjetnosti, Ane Mušćet.

Link na PDF