Ivan Tudek: Nastavak

Pozivamo Vas da tijekom listopada i studenog 2022. pogledate izložbu Nastavak, Ivana Tudeka, umjetnika i alumna ALU, realiziranu u suradnji Centra za umjetnost i medicinu Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice s Nastavničkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

"Ono što ujedinjuje sve radove Ivana Tudeka zasigurno je ironijsko poigravanje percepcijom posjetitelja, a i činjenica da umjetnik pristupa mediju stripa kroz nekonvencionalan, konceptualan pristup: svaki od radova kombinira riječ i sliku, a mnogi su od njih kadrirani po uzoru na strip. Glavni protagonist tih kratkih stripova - akrilika većinom je svijet predmetne pojavnosti koji zaokuplja autora, a pokatkad je to i sam “kadar”, praznina -  iskliznuće. Potonje se većinom odnosi na radove koji slijede poetiku onih koji su 2017. godine bili izloženi u Laubi u sklopu izložbe Pohvala jednostavnosti. Ovdje umjetnik više ne ostavlja slobodu tumačenja i asocijacija samomu promatraču, već je izravan i isključuje mogućnosti dvostrukih značenja. On sada jezikom isključivo daje nagovještaje, a naš je propust ako ih nismo ispravno protumačili! Putem “lingvalizacije” umjetnosti ti radovi zapravo gube na narativnosti. Njihov je cilj prenošenje poruke u kojoj se isprepliću riječ i slika u vlastitoj međuovisnosti, stvarajući novi jezik i sustav znakova. Nekadašnji konkretni naslovi s prijašnjih izložbi ovdje postaju još konkretniji, odnosno ističu poruku već objavljenu unutar samoga rada."

Neva Lukić (Iz teksta Neve Lukić povodom izložbe Ivana Tudeka Moć zapažanja  u Galeriji SC-a, sredinom 2019. godine)

Ivan Tudek (Zagreb, 1983.) diplomirao je 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Nastavničkom odsjeku u klasi profesora Damira Sokića. Do sada je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi te sudjelovao na pedesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Boravio je na nekoliko međunarodnih rezidencija. Neka od njegovih djela dio su zbirke Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Autor je javne skulpture Torba, Vrsar - riva. Također, autor je nekoliko autorskih slikovnica u izdanju nakladničke kuće Mala zvona te je ilustrator slikovnice Neve Lukić, u izdanju nakladničke kuće Semafora iz Zagreba. Član je HDLU-a Zagreb.