Darko Masnec: „POVEZNICE IZ DRUGE RUKE / SECOND HAND CONNECTIONS“

vrijeme: 25/10/2022 – 08/11/2022
mjesto:
 Ilica 112, HR-10000 Zagreb
url:
 https://fb.me/e/1X6Ak59OS

Darko Masnec u vlastitom umjetničkom stvaralaštvu promišlja o animaciji i kako se ona ponaša u kontekstu autorskog animiranog filma, videoigara i galerijskog prostora.

--

Proces animiranja je kontroliran i detaljan. Spajanjem i kombiniranjem različitih fragmenata tog procesa želim skrenuti pažnju na njih. Te fragmente inače vidim samo ja dok ih stvaram jer se na kraju izgube u cjelovitoj slici. Njihovim spajanjem nastaju nove stvari i ponekad izgubim kontrolu.

Neprestano kretanje i ritam odnose sve pred sobom. Detalji nisu bitni, osjećaj je taj koji je dobar, bitno je da energija kola i da se transformira. Ali pozitivan naboj je prevrtljiv, ne mogu računati na njega. Misli se miješaju s procesom stvaranja, loopovi sada nose negativan predznak i vrtim se u krug dok pregovaram sam sa sobom poput izlizane trake.

Neprestano nazirem ponavljanja i uzorke jer stvari izvan konteksta nisu besmislene nego samo imaju drugo značenje. Rezultat je tu, iako ne uvijek na način na koji bih ja to htio. (D.M.)

--

DARKO MASNEC (1985.) 2009. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, smjer Likovna umjetnost, a 2012. godine završio je MA studij animiranog filma na Odsjeku za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje trenutno radi u zvanju docenta. Animirani film, izlagacke prakse i videoigre glavni su fokus njegove umjetnicke djelatnosti.

--

Program "A>>C" obuhvaća predstavljanje umjetničko-istraživačkih projekata, izložbi etabliranih umjetnika/ca, ali i umjetnika/ca mlađe generacije. Programom se želi uspostaviti platforma za druženje i komunikaciju putem umjetnosti te postaviti pozitivan primjer suradnje između institucija, kako kulturnih tako i obrazovnih, umjetnika  i publike, te na taj način pridonijeti shvaćanju, a time i progresivnom razvoju suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.