Josip Rončević: DANI RADIJA

Galerija Karas 3. – 13. 11. 2022.

U četvrtak 3. 11. 2022. s početkom u 19 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) otvara se samostalna izložba Josipa Rončevića pod naslovom Dani radija.

“Na temelju auditivnih podražaja slikar stvara portrete ljudi koje nikada nije vidio, bili oni spikeri, urednici ili tonski snimatelji, odajući na taj način počast cijelom nevidljivom timuiza radijskog etera. Iz tog se razloga u nazivima slika, u već karakteristično humorističnom stilu za Rončevića, spominju imena i funkcije portretiranih: Emisiju uredila i razgovor vodila Maja Peterlić,Autor emisije Denis Leskovar ili Emisiju uredio i vodio Dario Špelić. Iako se na prvi pogled tako čini, Rončević se, kao i u prethodnim radovima, ne bavi izričito odabranom temom prikaza, nego pitanjem prikazivanja unutar medija slikarstva. U ovom se slučaju može povući paralela s radovimaMinuciozni crteži iza mutnog stakla, predstavljenim u prethodnom ciklusu,gdje se autor poigrava idejom da se između gledatelja i slikara postiže svojevrstan dogovor koji određuje što se i pod kojim uvjetima promatra. Odnosno, da gledatelj mora slikaru vjerovati na riječ. Propitujući ideju imitacije i odnosa umjetnostiprema stvarnosti,autor slika portrete u maniri koja podsjeća na rješenja slikarske tradicije koja daje primat liniji nad plohom, u težnji za što objektivnijim prikazom motiva.”

(iz predgovora Sare Mikelić)

Josip Rončević rođen je 1991. godine u Zadru gdje je završio gimnaziju. U Zagrebu je 2015. diplomirao na Grafičkom fakultetu, a iste godine upisao slikarski odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija je dobio nekoliko priznanja za svoj rad, sudjelovao je u uredništvu časopisa Skica, a 2020. je diplomirao sa pohvalom iz latinske klasifikacije summa cum laude.

Izlagao na sedam samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi od kojih se mogu istaknuti Igra sporta i umjetnosti (HDLU, Zagreb), Erste fragmenti 16 (Lauba, Zagreb), Eterični narativi (Galerija Kranjčar) i 35. salon mladih (HDLU, Zagreb) pri kojem je sunagrađen „Nagradom Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku“.

Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 3. do 13.11.2022.