Promocija knjiga i izložba crteža Gordane Bakić

Pozivamo vas na predstavljanje dviju umjetničkih knjiga Gordane Bakić „Uzorak kretanja“ i „Različita slika“ i otvorenje izložbe crteža u srijedu, 14. 12. 2022. u 19 sati u Galeriji CANVAS (Tomašićeva 8, Zagreb)

Umjetničke knjige pod nazivima „Uzorak kretanja“ i „Različita slika“predstavljaju dvije skupine crteža, svojevrsni imaginarni putopis kroz promjenjiv i nepredvidljiv „krajolik“ popraćen bilješkama i kratkim opažanjima.

Knjiga „Uzorak kretanja“ sadrži skupinu crteža koji su postavljeni kao niz sekvenci unutar kojih je smješten konstrukcijski sklop većinom u središnjem dijelu formata i okružen nedefiniranim, bestežinskim prostorom. Svaka sekvenca kroz dijelove spomenutih sklopova naglašava određeno kretanje, na primjer rotiranje, pravocrtno, vodoravno ili raznostranično. To su prikazi zgusnutih, isprepletenih struktura koje se kroz svaki novi kadar transformiraju, njihova je putanja nepredvidljiva i nema čvrstog oslonca. Na donjem rubu crteža povremeno se pojavljuje tekst u obliku trake – display. Tekst naizgled prati događanja unutar sekvence, ali je često isprekidan, nedosljedan.

Drugim riječima, „Uzorak kretanja“ prikazuje osamljene, lutajuće forme kojima tek treba definirati značenje i mjesto.

S druge strane, knjiga „Različita slika“ sadrži skup crteža koji također prikazuju vrstu struktura, ali te strukture nisu nimalo lutajuće ili okružene nedefiniranim prostorom. Čvrsto „prizemljene“, one zauzimaju veći dio kadra, dominiraju prostorom i na neki ga način potiskuju. Tekstualna traka nije prekinuta, već jasno vidljiva i ispunjena.

Ovaj niz sekvenci predstavlja stabilne, složene i jedinstvene sklopove koji u nizu formiraju promjenjiv, uzbudljiv krajolik.          

Crteži obje knjige nadovezuju se na dvije izložene prostorne instalacije kojima sam željela uvesti gledatelje u prikaze montiranih mjesta, uvjetno rečeno, pejzaža.

Prva je nastala u sklopu izložbe iz 2017. u Galeriji SC pod nazivom „Obnavljanje“, a predstavljala je prostornu sliku sastavljenu od usitnjenih materijala i fragmenata vlastitih radova. Glavni motiv ovoga postava bilo je propitivanje osobnog sazrijevanja i načina predstavljanja umjetničkog procesa.

Druga je izložba iz 2019. u Gliptoteci HAZU pod nazivom „Trenutni prostori“ gdje sam koristila uglavnom dijelove već predstavljenih slikarskih i crtačkih segmenata, a koji su označili značajnu prekretnicu u mome radu, prijelaz s dvodimenzionalnih na prostorne strukture. Osim toga, ova izložba je na neki način potaknula osobno razmišljanje o ulozi čuvanja/skladištenja, memorije i kronologije nastanka radova.

Gordana Bakić


Slika 1 Uzorak kretanja


Slika 2 Različita slika