28. SLAVONSKI BIENNALE

U MLU u Osijeku otvoren 28. SLAVONSKI BIENNALE

Raste iz godine u godinu i ima sve veći međunarodni značaj

Izložbom se obilježava 100. godišnjica Dadaističke matineje u hotelu Royal

Slavonski biennale otvoren je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, a svečanom otvorenju prethodio je performans Slavena Tolja "Osijek, prosinac 2022.", rad za koji je tom istaknutom dubrovačkom umjetniku pripala glavna nagrada, odnosno Grand Prix 28. izdanja najveće i najvažnije žirirane izložbene manifestacije na istoku Hrvatske.

Iz cijelog svijeta


"Osijek, prosinac 2022." referira se na promijenjeno fizičko i psihičko stanje Slavena Tolja nakon što je preživio dva moždana udara te na promjenu ideje i prakse muškosti (u odnosu prema idealu ženskosti prikazan slikom Brigitte Bardot). Performans se referira i na promjenu doživljaja sreće i/ili nesreće, kao i promjenu autorove svakodnevne komunikacije, jer mu je nakon oštećenja centra za govor kao najdirektniji i najosobniji oblik komunikacije ostao umjetnički rad.

Ocjenjivački sud, koji su činili Miško Šuvaković (predsjednik), Olga Majcen Linn, Darko Šimičić, Miran Blažek i Valentina Radoš (kustosica manifestacije), za ovogodišnje izdanje Slavonskog biennala, naslovljeno "Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa", odabrao je radove 53 autora i autorica te umjetničkih suradnja, od ukupno 254 rada pristigla na natječaj iz više od 40 zemalja diljem svijeta.

Osim Grand Prixa tradicionalno su dodijeljene i ostale nagrade Slavonskog biennala. Četiri priznanja završila su u rukama Wesleya Johna Fouriea (Novi Zeland), članova Grupe ABS - Alana Alebića, Ivice Blažića i Ivana Skvrce (Hrvatska), Kaloyane Ivanove (Bugarska/SAD) i Tanje Dabo (Hrvatska). Tri jednako vrijedne nagrade Ex Aequo dobili su Jaka Babnik (Slovenija), Kristina Marić (Hrvatska) te Dina Karadžić i Vedran Gligo iz umjetničke organizacije Format C (Hrvatska), a nagradu "Vlastimir Kusik" i samostalnu izložbu u produkciji MLU-a u 2024. godini osvojio je Tomo Savić - Gecan (Hrvatska/Nizozemska).

- Što se tiče tehnika, zastupljeni su svi oblici suvremenog likovnog stvaralaštva; od videa, fotografije, instalacije i performansa pa do onih više klasičnih disciplina, što su slikarstvo, grafika i crtež. Jedina vodilja pri žiriranju bila nam je kvaliteta umjetničkog rada, a izložba je izrodila 53 prekrasna i izuzetno inventivna rada. Budite uvjereni da je ocjenjivački sud nekoliko sati mukotrpno pregledavao cijelu izložbu, najradije bismo dodijelili 53 nagrade - rekla je Valentina Radoš, viša kustosica MLU-a.

Ono što aktualno izdanje Slavonskog biennala razlikuje od prethodnih 27 jest to što radovi nisu izloženi samo u MLU-u, nego su predstavljeni na više gradskih lokacija. Osim u matičnoj ustanovi dio njih može se pogledati i u Galeriji Waldinger, Galeriji Kat (Kulturni centar) i Galeriji Knifer te u vanjskom prostoru Eurodoma i na autobusnoj postaji GPP-a na Gajevu trgu (Naša stanica sreće). Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a ostaje postavljena do 28. veljače iduće godine.

- Jako nam je drago da Slavonski biennale iz godine u godinu dobiva sve veće značenje ne samo u našoj zemlji nego i na međunarodnoj razini, te nas stavlja na posebno mjesto na karti svijeta. Iskrene čestitke svim umjetnicima i organizatorima. Pozivam sve zainteresirane da diljem našeg grada pogledaju sva ova prekrasna djela i uživaju u izložbi - kazala je zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković.

Novi formati

Izložbom "Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa" obilježava se stota godišnjica Dadaističke matineje u kinodvorani nekadašnjeg hotela Royal u Kapucinskoj ulici, koja je instantno povezala ovdašnje kulturne tijekove s avangardnim težnjama daleko većih sredina. Čast proglasiti ju otvorenom imala je Jasna Vaniček-Fila, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija pri Ministarstvu kulture i medija RH.

- Kreativni tim koji stoji iza Slavonskog biennala u ovom nam izdanju donosi nove formate predstavljanja, nove suradnje i nove sadržaje zbog kojih ova manifestacija raste i prerasta u ključno mjesto prezentacije, ali i u ključno mjesto razmjene znanja, iskustava i doživljaja u umjetnosti. Povezujući globalna strujanja u lokalni kontekst umjetničkih promišljanja, definiran u podnaslovu “Od osječke dade do suvremenog kaosa”, Slavonski biennale još jednom pokazuje kako nema malih sredina te kako umjetnička svijest i ideje ne poznaju granice - rekla je Vaniček-Fila.

Danijel Miklić

S web stranice: http://www.glas-slavonije.hr/vijest.aspx?id=511096

LAUREATI na web stranici: https://www.culturenet.hr/hr/28-slavonski-biennale-laureati/189082