Vlasta Žanić: Hrana kao kiparski medij i materijal

MEĐUNARODNA UMJETNIČKA RADIONICA

Autorica i voditeljica radionice: Vlasta Žanić

Mjesto održavanja: Kabinet br. 6, Nastavnički odsjek ALU u Zagrebu, Jabukovac 10

Mjesto prezentacije radova: online platforma i prostor Nastavničkog odsjeka ALU u Zagrebu, Jabukovac 10

Vrijeme održavanja: 20. prosinca 2022. od 15 sati

OPIS

Na međunarodnoj umjetničkoj radionici 'Hrana kao materijal, sadržaj i medij u kontekstu kiparskog umjetničkog rada'  istraživat će se različite mogućnosti percepcije i doživljaja hrane u suvremenom kiparstvu.

Kroz nekoliko primjera radova suvremenih autora kao i radova iz vlastite umjetničke prakse u kojima koristim hranu kao materijal, propitat ću konceptualnu povezanost kiparstva s elementom hrane. Na osobnoj razini, afinitet prema hrani kao materijalu umjetničke manipulacije nedvojbeno proizlazi iz usvojene, nametnute ili uvriježene uloge žene kao domaćice i hraniteljice, a značenja kojima se poigravam na relaciji žena-domaćica-kiparica-umjetnica često su kritička, ambivalentna i autoironična.

S druge strane, socijalna, olfaktorna, okusna i taktilna dimenzija radova kojima je materijal hrana, proširuje i obogaćuje poimanje i definiciju suvremenog kiparstva, te načine i forme u kojima se ono manifestira.

Međunarodna radionica 'Hrana kao materijal, sadržaj i medij u kontekstu kiparskog umjetničkog rada' namijenjena je profesionalnom usavršavanju umjetnika u umjetničkom području likovnih umjetnosti, grana kiparstvo.

Sudionici: umjetnice/i (Republika Hrvatska), umjetnici (Republika Srbija), umjetnik (USA)