L' Ollave, nit prijateljstva u ISU

L' Ollave, nit prijateljstva, Više od 30 godina umjetničke suradnje i razmjene (L’Ollave, une histoire d’amitié / Plus de 30 ans de collaboration et d’échanges artistiques)

Otvorenje izložbe u subotu, 14. 1. 2023. u 12:00 sati u Institutu za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20, Zagreb. Radno vrijeme galerije: utorak – subota 13:00 - 19:00 sati. Izložba ostaje otvorena do 11. 2. 2023.

Kustosi izložbe: Jean de Breyne i Martina Kramer

Umjetnici:

Boris Cvjetanović, Boris Greiner, Stanislav Habjan, Martina Kramer, Ivan Kožarić, Antun Maračić, Vlado Martek, Iva Patarčec, Mladen Stilinović, Mirjana Vodopija, Vlasta Žanić
i Domaine croate / Poezija (objavljeni pjesnici : Branko Čegec, Slavko Mihalić, Antun Šoljan, Sibila Petlevski, Antun Branko Šimić, Gordana Benić, Miroslav Mićanović, Dobriša Cesarić, Marija Čudina, Monika Herceg, Anka Žagar, Delimir Rešicki, Nikola Šop, Hrvoje Pejaković, Ana Brnardić, Zvonimir Mrkonjić, Andrijana Škunca, Vanda Mikšić, Jure Kaštelan, Vlado Kristl, Alen Brlek, Dražen Katunarić)

Izložba L’Ollave, nit prijateljstva okuplja 11 hrvatskih likovnih umjetnica i umjetnika i 22 autora poezije koji su tijekom proteklih više od 30 godina sudjelovali u nizu programa u suradnji s ovom francuskom galerijom. Suradnja galerije iz Lyona započela je 1991. samostalnom izložbom Martine Kramer da bi se tijekom desetljeća prošila organskim, sasvim prijateljskim razvojem u mrežu neprestane umjetničke komunikacije, razmjena, susreta i profesionalnih aktivnosti.

Od prvog posjeta Zagrebu voditelja galerije i pjesnika Jeana de Breynea 1991. godine, mnoge umjetničke suradnje počele bi prijateljskim susretom, ili bi se tijekom godina razvile u prijateljstvo. Stoga danas, kad želimo sagledati cjelinu, vrstu i nit vodilju ovih odnosa koji su se rađali i trajali kroz godine i desetljeća, upravo to prijateljsko okružje povezuje raznovrsna ostvarenja i nameće se kao zajednički nazivnik kronologije ovih veza.

Galerija-knjižara L’Ollave osnovana je u Lyonu 1974. godine, a od 1978. njome upravlja privatni, neovisni kolektiv. Do danas je L’Ollave organizirala više od tristo izložbi, čitanja, performansa, umjetničkih razmjena i drugih događanja, u Francuskoj i u inozemstvu. U razmjenama su sudjelovali engleski, poljski, belgijski i talijanski umjetnici, a 1991. počinje razmjena s Hrvatskom, i otada su organizirane brojne izložbe i razmjene u obje zemlje. Tijekom posljednjih 10 godina, od 2012., aktivna je i suradnja s književnicima kroz koju je nastala serija prijevoda hrvatske poezije na francuski jezik Domaine croate / Poésie (Hrvatska domena / Pjesništvo), u kojoj su trenutačno realizirane 23 knjige.

Galerija je izdavala umjetnički časopis L’Ollave, préoccupations (1993.-2016.). Od 1998. godine djeluje bez stalnog izložbenog prostora kao organizator izložbi i nakladnik, da bi se 1999. preselila iz Lyona u  Vaucluse, u Francuskoj. Godine 2005. osmislila je i vodila dvogodišnja čitanja poezije, Les Cris poétiques, s Vélo Théâtrom u Aptu (2005.-2017.). Stvorila je zbirku  umjetničkih eseja Préoccupations.

Danas, L’Ollaveom upravljaju Jean de Breyne, Euan Burnet-Smith, Martina Kramer, Jean-Louis Raynard, Vanda Mikšić i Brankica Radić.

Vidjeti više na: http://www.institute.hr/program/lollave-nit-prijateljstva-vise-od-30-godina-umjetnicke-suradnje-i-razmjene-skupna-izlozba/