Biblioteka 0 općenito

U srijedu, 18. siječnja 2023. u 18 sati, Ana Hušman, Ana Labudović, Ivana Meštrov i Marko Tadić predstavit će u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti suradnički projekt Biblioteka 0 općenito. 

Biblioteka 0 općenito suradnički je projekt pokrenut od strane umjetnice Ane Hušman u suradnji s dizajnericom Anom Labudović, umjetnikom Markom Tadićem, kustosicom Ivanom Meštrov i arhitekticom Dubravkom Sekulić. Naslov Biblioteke preuzet je od skupine 0 UDK klasifikacijskog sistema koja obuhvaća opće ljudsko znanje, a cjelokupna je inicijativa usmjerena k prijevodu i široj distribuciji teorijskih misli o društvu, umjetnosti i kulturi, koje se kritički pozicioniraju naspram diktata neoliberalne svakodnevnice.

U razdoblju od 2020. do 2022. izdano je devet eseja, svaki u nakladi od 300 primjeraka, a redom su to – Shannon Mattern: Knjižnica kao infrastruktura, Hito Steyerl: U obranu loše slike, Brandon Labelle: Slušanje: relacijsko tijelo, Leslie Kanes Weisman: Ženska prava na okoliš: MANIFEST, Elizabeth A. Povinelli: Geontologije: koncept i njegovi teritoriji, Heather Davis: Život i smrt u antropocenu: kratka povijest plastike, Michael Taussig: Doba lapis lazulija, Henri Lefebvre: Pogled s prozora, John Berger: Zašto gledati životinje?. Svako pojedino izdanje popratilo je i javno čitanje, a posebna specifičnost Biblioteke je i da je njezina tiskana forma rezultat Uradi sama proizvodnje, te da su eseji oblikovani u formi džepnih knjižica i tiskani dvobojno u riječkom studiju RISO i prijatelji. Prate ih i ilustracije Marka Tadića.

Za riječku promociju Biblioteke 0 općenito okupit će se većina kolektiva – Hušman, Labudović, Meštrov, Tadić – te će biti riječi o konceptu cjelokupne publikacije, metodologiji zajedničkog rada, pojedinim tekstovima, te budućim izdavačkim planovima. Uz razgovor javno će se pročitati esej Leslie Kanes Weisman, Prava žena na okoliš: Manifest u prijevodu Marka Marasa.

Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin.

Podržava: Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba

MMSU web: https://mmsu.hr/dogadaji/rijecka-promocija-cjelokupnog-izdanja-biblioteke-0-opcenito/

Više o projektu: http://www.anahusman.net/hr/biblioteka-nula/.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Museum of Modern and Contemporary Art

Krešimirova 26 c, 51000 Rijeka
UTO – PET: 12 – 19 sati
SUB - NED: 12 – 17 sati