In memoriam Marija Ujević Galetović

U ponedjeljak 13. ožujka 2023. u Zagrebu je u 90. godini života preminula kiparica, akademkinja Marija Ujević Galetović

Nakon težeg moždanog udara, u devedesetoj godini života preminula je Marija Ujević Galetović, najveća hrvatska kiparica, autorica među ostalim Krležina kipa na Gvodzu i Augusta Šenoe u Vlaškoj. Stvarala je u ateljeu na Črnomercu. Njezina je i skulptura Trkača na Savskome nasipu te Mate Parlova u Puli. Osim kiparstvom bavila se i slikarstvom, za što je često bila nagrađivana. Imala je i Park skuptura na Silbi, gdje je provodila ljeta

Rođena je 20. listopada 1933. u obitelji profesora; otac Mate Ujević bio je profesor, leksikograf, pokretač Hrvatske enciklopedije, a majka je također bila profesorica. Osnovnu i srednju školu pohađala je u Zagrebu. 1953. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti - kiparski odsjek, te 1958. diplomira u klasi profesora Frana Kršinića. Poslije studija usavršavala se na londonskoj Central School of Art. Od 1987. godine nastavnica je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a status redovite profesorice dobila je 1995. godine. Od 1998. redovita je članica HAZU-a.

Bit će pokopana uz svoga supruga u grobnici na Braču, za koju je sama oblikovala spomenik, a ispraćaj će biti u Zagrebu u petak 17. 3. 2023. u 12 sati na Krematoriju groblja Mirogoj.