Ida Loher i Jelena Bračun: ŽENSKI SVIJET

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

U galeriji Gradskog muzeja Križevci 15.3. u 18 sati otvorena je izložba Ženski svijet Ide Loher i Jelene Bračun. Izložba ostaje otvorena do 27. ožujka 2023.

Iz predgovora:

ŠTO ŽENU ŽENOM ČINI?

Dvije umjetnice, dvije generacije, dvije teme koje se međusobno isprepliću, nadopunjuju, pa u jednom dijelu spajaju u jednu. Obje umjetnice propituju ženu, polazeći od sebe, svojih potreba, odgovornosti, problema, utrke s vremenom u vremenima kada vremena uvijek nedostaje, u vremenu kada nedostaje tišine za misao, prostora za privatan prostor, u vremenu u kojem nemamo vremena biti mi. Kada žena više igra ulogu žene, nego što žena stigne biti. Na trenutak, ali samo mali trenutak, u životne prostore vraćamo se „prognani“ pandemijom pa zakoračimo u tišinu gdje sve vrvi od buke koju ponovo želimo čuti. Učahureni u tišini neizvjesnosti, prebiremo po aktivnim danima i tražimo sigurnost u trenucima koje smo voljeli (ili volimo). Tražimo podršku, tražimo oslonac, pokušavamo pobjeći iz nepoznate, tihe samoće, s nekim kome vjerujemo, u nešto što nam je poznato. Obje umjetnice, iako polazeći od sebe, nastavljaju potragu uz pomoć svojih prijateljica i kolegica za temeljnim pa onda i sekundarnim „atomima“ koji čine ženu.

Na izložbama „Ženske stvari“ (Bračun, Loher, Bosnar) u Galeriji Karas u Zagrebu 2021. i u galeriji Saveza udruga Rojca u Puli u svibnju 2022. (Bračun, Loher) Jelena Bračun predstavila se ciklusom fotomontaža „Prava žena, kriva žena“ kojim vizualno istražuje uloge žena u suvremenom društvu, tematizira ženske teme i žensku umjetnost.(…)

Tea Hatadi, kustosica izložbe