Festival SVI SMO MI NAHERO u Maksimiru

PRVO IZDANJE FESTIVALA SVI SMO MI NAHERO U MAKSIMIRU

Četiri dana kulture i umjetnosti na dar građanima

Za kraj proljetno-uskršnjih praznika najljepši će zagrebački park Maksimir (za)živjeti ne samo zeleno rascvjetanim, već i punim kulturno-umjetničkim plućima, a s Centrom za kulturu i informiranje Maksimir, ugostit će prvo izdanje festivala Svi smo mi nahero koji će od 13. do 16. travnja, za građane od 7 do 77 godina, četiri dana (ra)širiti raskošnu programsku lepezu koja isprepliće glazbenu, vizualnu i izvedbenu umjetnost. Iskru inicijative za ovaj 'nomadski' festival koji u fokus stavlja zagrebačke kvartove i jačanje nezavisne kulturne scene, kao i brigu o mentalnom zdravlju te holistički pristup, 'zapalila' je afirmirana i svestrana zagrebačka kazališna redateljica Rajna Racz. Njezina nova predstava, dječji mjuzikl Bit će strašno kad porastem prije nekoliko dana premijerno je izvedena u Dječjem kazalištu Dubrava, a Rajna je ujedno utemeljiteljica i voditeljica umjetničke organizacije Nahero, koja je iako mlada te ima samo tri člana od kojih svaki zastupa jednu umjetničku djelatnost, iznimno proaktivna. Upravo je ovaj festival njezin prvi veliki projektni 'zalogaj' na kojem revno rade već mjesecima, a simpatični organizacijski trio vežu i obiteljske spone. Tako su Rajni 'desne ruke' u produkciji i umjetničkom djelovanju sestra, akademska slikarica i psihologinja Tara Beata Racz, te suprug, skladatelj i saksofonist Marin Živković, član benda Porto Morto te osnivač modernog glazbenog instituta Ahaceda.     

„Svi smo mi Nahero prvi je projekt naše umjetničke organizacije Nahero. Na ideju osnivanja umjetničke organizacije došli smo jer se u obitelji bavimo različitim umjetnostima, a želja nam je da svoju predanost, znanje i entuzijazam dijelimo i predajemo publici. Ovaj festival nastaje iz velike potrebe da se u kvartovima izvan centra grada stvori kulturno mjesto i navika odlaska na predstave nezavisne scene i umjetničke radionice koje promoviraju otklon od dominantnih koncepcija i pružaju polaznicima drugačiji pogled na umjetnost koji je holistički, okrenut međugeneracijskoj komunikaciji i zajedničkom stvaranju”, opisala je posebnost i umjetnički portfolio Festivala Svi smo mi nahero Rajna Racz, inače i pjesnikinja kojoj uskoro predstoji objavljivanje prvijenca zbirke poezije Djevojka-Zarez.  

Premijerni festival Svi smo mi nahero koji ima slobodan ulaz za sva događanja i radionice (za koje je potrebna prethodna najava), namijenjen je mladima i svima koji se tako osjećaju, a posebno osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima, kojima cijeli niz edukativno-kreativnih radionica i predstava pruža priliku da kvalitetno provedu praznike i usvoje drukčije kulturno-umjetničke izričaje. 'Zvono' za početak Festivala oglasit će se 13. travnja u 18 sati kada slijedi otvaranje izložbe Hurry up, Take your Time dviju mladih etabliranih likovnih umjetnica Alane Kajfež i Tare Beate Racz u Galeriji Crta, a u 19 sati na scenu stupa Antun Aleksa, aktivni član bendova Porto Morto, Trophy Jump i JeboTon Ansambl, koji će predstaviti novi nostalgični projekt IDEM, inspirativni miks singlova i kul spotova.

Budući da festival Svi smo mi nahero počiva na inkluzivnosti te, između ostalog populariziranju i reanimaciji poezije, cijeli će programski petak vrvjeti poetskim bojama, a posjetitelje očekuje radionica izvedbene poezije (12+) koja podučava o moći scenskog unutar poetskog svijeta te Poetry night kada će se predstaviti mladi autori Jakob Filić i Rajna Racz, kao i Grupa Runolist koje spaja generacijski zaokret prema poeziji te istraživanje granica poetskog jezika.   

„Posebno pozivamo učenike glazbenih škola na radionicu slobodne improvizacije i jazz standarda koju vodi Marin Živković, kao i na art-terapijsku radionicu Tare Beate Racz u Maksimiru koja spaja likovnu terapiju, kreativno izražavanje te važnost i ljekovitost boravka u prirodi. Ne propustite ni nedjelju posvećenu najmlađima i roditeljima - od interaktivne predstave Vuk i sedam kozlića sjajnog kazališta Poco Loco, do izuzetnih glazbenih i likovnih radionica, poput Zvukopisa gdje će djeca upoznati ritmove i zajedno muzicirati te Životinjskog carstva, likovne radionice na kojoj će se crtati, slikati i izrađivati skulpture. Festival zaključujemo predstavom Digitalno sama teatra Empiria i spisateljice Dine Vukelić, savršenog 'gradiva' za srednjoškolce jer zabavno i promišljeno progovara o djevojaštvu i odrastanju u doba interneta i društvenih mreža”, istaknula je 'must have' poslastice festivala Rajna Racz i za kraj poslala najbolju pozivnicu:

„Smatrali smo da je dobro organizirati festival dok nema nastave jer je važno odgajati publiku, prenositi djeci i mladima ljubav i želju za stvaranjem. Vodimo se mišlju da stvaramo ono što bismo i sami željeli gledati te aktivnosti u kojima bismo sa zanimanjem i znatiželjom sudjelovali. Nadamo se da će festival Svi smo mi Nahero zaživjeti te postati prepoznatljivim nomadskim festivalom po kvartovima Zagreba koji svake godine raste te donosi još bogatiji sadržaj.”

Festival Svi smo mi Nahero sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba.