Dubrava gori: izmještanje ALU

Projekt Dubrava gori: izmještanje Akademije likovnih umjetnosti, kao što i sam naslov kaže osvrće se na premještanje Akademije u novu četvrti i nove zajednice koje obilježavaju prostor zagrebačke Dubrave.

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja, planiranja i okupljanja projekt se provodi i predstavlja u tjednu 11.-15. travnja kroz različite aktivnosti na više lokacija u Dubravu.

Okosnicu samog projekta čini upravo rad i suradnja s različitim zajednicama u kojima se one isprepliću sa studentima i studenticama Akademije u radioničkim programima kojima nastaju najrazličitiji umjetnički radovi i pothvati.

Program radionica:

Dječje kazalište Dubrava, 11.-13.4. utorak-četvrtak, 12-14 sati: scenografsko-likovna radionica za djecu stariju od 10 godina pod vodstvom studentica nastavničkog, slikarskog i novomedijskog odsjeka Antonele Šurbek, Marte Milinović i Rade Ive Sibile pod mentorstvom mag. educ. art Mije Maraković.

Frama Sv. Leopold Mandić, utorak 11.4., 20-22h: kiparska radionica za mlade framaše održava se pod vodstvom studenta kiparstva Antuna Sekulića.

Grad mladih, srijeda 12.4., 10-14h: likovna i kreativna radionica s učenicima 5.-8. razreda te ukrajinske djece privremeno smještene u Gradu mladih. Radionicu održavaju studenti nastavničkog smjera Mihaela Rašica i Ante Šabić te kiparstva Luka Didi Pejanović pod mentorstvo mag. educ. art Ivana Oštarčevića te je radionica prije svega namijenjena za učenike OŠ Markuševec, OŠ Žuti Brijeg te PD Vidovec.

Konjščinska, srijeda 12.4., 17-19h: radionica vezanja za sve susjede i zainteresirane vode studentice odsjeka za nove medije i animirani film Marie-Jeanne Jukić i Ivana Šerić pod mentorstvom mag. art. Željka Beljana.

Udruga Arka, četvrtak, 13.4., 9-12h: kiparska, kreativna radionica za korisnike udruge održava se pod vodstvom studenata kiparstva Kristijana Popovića i Mateje Despot.

NK Dubrava Tim Kabel, petak 14.4. 12:30-16h: radionica ulične umjetnosti održava se pod vodstvom studentice slikarstva Leonarde Fofić te novih medija Kaje Dujmić za klupsku djecu (no ni slučajnim prolaznicima neće se uskratiti prilika), a u sklopu programa studentice će izvesti i mural.

Ako vas zanima koji su rezultati suradnji, ali i što novog, samo za ovaj projekt realiziraju studenti Leonardo Losciale (kiparstvo), Marina Brkić (kiparstvo) i Monika Miloševski (novi mediji) u dvorištu Akademije, pridružite se velikom vodstvu kojim će nas provesti student Ante Šabić i alumna Mara Nola u petak, 14. travnja. Vodstvo počinje u 16:00 sati s okupljanjem ispred udruge Arka (Kanarinska 4), a plan obilaska je sljedeći.

Vodstvo:

16:00 : udruga Arka, Kanarinska 4

16:15 : dvorište Dječjeg kazališta Dubrava, Cerska 1

16:35 : izlog, Konjščinska 1

16:55 : dvorište župe Sv. Leopold Mandić, Leopolda Mandića, 41

17:15 : dvorište Akademije, Kolakova 12 (Jadran film)

17:50 : stadion NK Dubrava Tim Kabel, Blaža Jurišića 2

18:30 : Grad mladih, Hrvatske mladeži 19

19:30 : druženje u dvorištu Akademije, glazbeni program vodi Chimot

Okrugli stol

Okrugli stol s temom umjetnosti u zajednici završetak je projekta Dubrava gori, a održat će se u maloj dvorani Narodnog sveučilišta Dubrava (Dubrava 51a) u subotu, 15. travnja s početkom u 15 sati.

Izmještanje Akademije likovnih umjetnosti jedna je od važnih prekretnica u njenom kontinuiranom djelovanju. Procesi koji su se odvijali u poznatim prostorima i okolišu prekinuti su na najmanje tri godine u kojima se ti procesi moraju redefinirati u sasvim novim prostornim uvjetima, ali i u potpuno novom društvenom okružju.

Okrugli stol bit će refleksija na projekt, a posebno na pitanja koje ovakvi projekti otvaraju, poput društvene stigmatizacija ukusom, "bjelokosne" sveučilišne pozicije koja živi na marginama vlastitog društvenog konteksta ili uopće pokušaja razumijevanja koja je danas društvena funkcija umjetnosti.

U prvom dijelu ranije spomenuti studenti i mentori predstaviti će iskustva rada na projektu, nakon čega će uslijediti panel u kojemu sudjeluju izv. prof. dr. sc. Josip Zanki (ALU), umjetnica Nikolina Butorac i red. prof., dr. sc. Tomislav Pletenac (ALU).

Organizacija projekta

Organizator: Akademija likovnih umjetnosti

Organizacijski tim: Tomislav Pletenac, Laura Stojkoski, Mihaela Zajec, Josip Zanki

Foto i video materijali: Monika Miloševski i Marta Dijak

Video: https://youtu.be/s0Jj1mH_tnk