Prezentacija Vodiča kroz lapidarij AMZ

Poštovani, pozivamo Vas na prezentaciju publikacije “Vodič kroz lapidarij Arheološkog muzeja u Zagrebu” u četvrtak, 27. 4. 2023. u 12 h u galeriji Šira.

Arheološki muzej već godinama, sustavno uz svaki segment svog stalnog postava, objavljuje vodiče na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskani vodiči na hrvatskom i stranim jezicima su jedan od temelja ponude za posjetiteljsku publiku u svakom muzeju, pa tako i u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Vodiči po zbirkama stalnog postava serija su publikacija koju je Arheološki muzej u Zagrebu pokrenuo 2004. g. kada su izdani vodiči Pretpovijesne i Numizmatičke zbirke, za kojima su uslijedili vodiči Egipatske zbirke, Antičke zbirke te Vodič Srednjovjekovne zbirke. Cilj je da Arheološki muzej u Zagrebu ima tiskane vodiče po svim svojim zbirkama s kojima se posjetitelji mogu upoznati u stalnom postavu. Izdanja nisu dvojezična, već se posebno tiskaju vodiči na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Trenutno su obuhvaćene sve zbirke, od pretpovijesne, preko egipatske, antičke, numizmatičke do srednjovjekovne, te je nedostajao još samo jedan segment stalnog postava, to jest lapidarij. Lapidarij je jedan od posjećenijih izložbenih prostora Arheološkog muzeja u Zagrebu, te sadržava mnoge od naših najvažnijih rimskih kamenih spomenika.  Iako su svi izloženi spomenici publicirani, te višekratno obrađivani u znanstvenoj i stručnoj literaturi, riječ je o djelima koja nisu lako dostupna širokoj publici, te postoji realna potreba da se taj segment fundusa javnosti predstavi putem publikacije primjerene laicima koje zanimaju osnovni podaci o svakom od 79 izloženih spomenika. Naime, vrlo su česti upiti posjetitelja o tim spomenicima, na koje se naši kustosi redovito odazivaju, no uvijek se postavi i pitanje postoji li neka publikacija o lapidariju primjerena širokoj publici.

Prvo izdanje Vodiča po lapidariju je na hrvatskom jeziku, a englesko se također planira pripremiti i tiskati najkasnije tijekom 2024. godine.

Vodič je koncipiran tako da svaki spomenik ima svoju cjelinu u vodiču, odnosno opisni tekst koji će čitateljima spomenik predstaviti  kroz njegov ikonografski i umjetnički aspekt, uz objašnjenje povijesnog konteksta, te s fotografijama i crtežima, zajedno s popisom literature (za one koji žele znati više). Ujedno je svaki natpis preveden s latinskog i interpretiran čitateljima na razumljiv način.

Tijekom 2021. godine započela je suradnja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu koja je za cilj imala povezivanje tih dviju institucija u kulturi na nekoliko razina.  Jedan od vidova te suradnje započeo je realizacijom radionice crteža  za vrijeme trajanja manifestacije „Europski dani arheologije“ na ljeto 2021., u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, 18. i 20. lipnja.

Glavna ideja i misao vodilja radionice koju je vodila i mentorirala izv.prof.art. Gordana Bakić Vlahov bila je da studenti izvedu crteže kao osobne interpretacije i rekonstrukcije izloženih spomenika ili da crtaju prema imaginaciji  uključivanjem tema i pojmova vezanih uz svakodnevni život određenog povijesnog razdoblja.

Na radionici su sudjelovali  studenti  Slikarskog i Nastavničkog odsjeka, Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina te Odsjeka za animirani film i nove medije ALU kao i nekoliko alumna ALU kojima je crtež jedan od primarnih medija u izražavanju.

Rezultati održane radionice predstavljeni su na izložbi pod nazivom  „Linije kamene prošlosti“, u sklopu koje su predstavljeni raznoliki crtački pristupi. To su prije svega kombinacije crtačkih tehnika ili odabira motiva (detalji, transformacije fragmenata i kolažiranje), a pojedini radovi ističu se iznimnom tehničkom preciznošću i izvedbom detalja. Osim prezentacije na izložbi, crteži su uklopljeni i u publikaciju Arheološkog muzeja- “Vodič kroz lapidarij”  sa ciljem upoznavanja  šire publike sa sadržajem Lapidarija.