SALONI 2022/2023

Javni sat Saloni 2022/23, metodičko - diskurzivne prakse, predstavljanje je komparativne analize 57. Zagrebačkog i 59. Oktobarskog salona koji će se održati na Akademiji likovnih umjetnosti u četvrtak 4. 5. 2023. u 12 h u maloj predavaoni na lokaciji Jadran Filma u Dubravi. Vizualni dio istraživanja biti će predstavljen u Galeriji Putolovac, Ilica 112, isti dan u 19 h.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (Helena Nemeš, Carolina Barbarić, Nika Vrbica, Marta Katavić, Petar Vranjković) i Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (Valentina Kovačević, Bogdan Dimčić, Filip Savković i Srđan Kunarac), tijekom akademske godine 2022/23. kroz zajedničko su istraživanje propitivali dvije najvažnije izložbene manifestacije u regiji, odnos kustosa prema likovnim/vizualnim umjetnicima, tradicijske tijekove salona i njihov učinak na afirmiranje likovnih/vizualnih umjetnika u javnom diskursu.

Tijekom nastavnog procesa izbornog kolegija Suvremena vizualna umjetnost u metodičkim praksama u nastavnom programu ALU i obveznog kolegija Metodičke prakse na FLU, povezan je istraživački rad studenata iz Zagreba i Beograda.

U nastavnom procesu sudjelovale su Leila Topić, kustosica 57. Zagrebačkog salona i kustosica MSU Zagreb, kao i Katarina Konstadinović, kustosica 59. Oktobarskog salona u Beogradu KC Grada Beograda.

Prvi dio prezentacije rada, Javni sat - Saloni, održan je 25. 4. 2023. u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Odsek za teoriju, te na izložbi u Galeriji LAB, koja se nalazi u centralnoj zgradi FLU.

Mentor nastavnog projekta je prof. dr. sc. Maja Bosnar, izvanredna profesorica FLU Beograd i vanjski suradnik - predavač ALU Zagreb.