Maraton crtanja 2023

Pozivamo vas na jubilarni 10. Maraton crtanja koji će se održati od subote 6. 5. u 12 sati do nedjelje 7. 5. u 12 sati na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnički odsjek, Jabukovac 10.

Maraton počinje u subotu, 6. 5. u 12.00 h, kada se objavljuje tema, a završava u  nedjelju, 7. 5 u 12.00 h.

Svaki dosadašnji maraton ponudio je drugačije i pomalo nesvakidašnje teme: Bestijarij (travanj 2013.),  Putopis/Crtopis (prosinac 2013.), Leksikon/Priručnik (2014.), Fobije (2015.), Napad i obrana (2016.), Neotkriveni znanstvenici (2017.), Autopsija, Plankton (2018.), Otkrića budućnosti (2019.), Kabineti čuda (2022.).

Ciljevi i program Maratona crtanja kao izvannastavne aktivnosti Nastavničkog odsjeka ALU imaju dodirne točke s nastavnim programom izbornog  kolegija Procesi crtanja, na kojem se studenti ALU, kroz primjere i praktični rad, upoznaju s različitim mogućnostima primjene crtačkih tehnika i procesa. Smjernica i ideja vodilja Maratona crtanja jest uvođenje novih metoda i šireg spektra materijala, uz bitno drugačiji vremenski okvir od onoga koji je primjenjiv u nastavi, jer se crta u kontinuitetu 24 sata, čime se intenzivira i poboljšava studentska praksa. Manifestacija je otvorila mogućnosti kreativnog okupljanja i druženja, gdje kao rezultat nastaju pojedinačni i skupni radovi najrazličitijih crtačkih i slikarskih pristupa.

Crtež, kao način promišljanja rukopisa i autorske ideje, jedan je od najneposrednijih oblika izražavanja u likovnoj umjetnosti. Razumijevanje crtače forme kao protočnog, prožimajućeg kompleksa, a ne samo pripremnog ili dodatnog segmenta umjetničkog istraživanja, rezultira složenim procesima imaginativnih promišljanja i crtežima kao samostalnim likovnim objektima.