Pavle Pavlović: Trijumf vrlina

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe PAVLE PAVLOVIĆ Trijumf vrlina u petak 12. svibnja 2023. u 19 sati u galeriji Trotoar (Mesnička 7, Zagreb, trotoar-galerija.hr).

U novom ciklusu, nastalom unatrag nekoliko godina, Pavlović nastavlja graditi svoj već prepoznatljiv svemir u kojemu osobna iskustva i motivacije upotpunjuje raznorodnim elementima iz virtualnog svijeta, u svrhu traženja novih značenja i mogućnosti slikarskog prostora. Svojim neobično kolažiranim slikarskim scenografijama daje hommage raznim meme junacima, internet fenomenima i senzacijama, ali i strip kadrovima te vlastitim dugogodišnjim inspiracijama - slikarstvu kasne gotike i rane renesanse. Sa svježim i provokativnim ironijskim odmakom - Pavle Pavlović pokazuje jedan od načina na koji suvremeno slikarstvo može konkurirati našem vremenu. 

Izložba je otvorena do 15. srpnja 2023. Tijekom njenog trajanja održat će se razgovor s umjetnikom, najavljen za 9. lipnja 2023. i nekoliko tematskih vođenja.

TROTOAR je nova galerija suvremene umjetnosti, smještena u Mesničkoj ulici 7 i bit će službeno inaugurirana upravo otvorenjem Pavlovićeve izložbe. Kustosica galerije je Martina Marić Rodrigues.

Iz teksta predgovora Saše Bogojeva:   


“... Pavle Pavlović kopa po internetu u potrazi za informacijama i vizualima koji definiraju ili parodiraju suvremeno društvo. Izabrane artefakte virtualnog džumbusa potom besramno suprotstavlja slikarskoj tehnici kao tradicionalnom mediju te ih smješta u psihodelične vizualizacije na granici razuma i mašte. Na takvim idiličnim sjecištima sudaraju se anakronični svjetovi, povijesno i suvremeno, analogno i digitalno, humano i transhumano te ozbiljno i apsurdno.

… Od kibernetskih dubina clouda, kroz kolažno-slikarski pristup i digitalne manipulacije, do konačne izvedbe u tradicionalnom mediju ulja na platnu, Pavlović svojom razrađenom procedurom slikarsku tradiciju dovodi u sudar s kičem i arhetipovima popularne (digitalne) kulture. Time poznati vizualni rječnik s naših ekrana mutira u groteskne scene koje nerijetko duhovito komentiraju ideju ljudske superiornosti. “

O UMJETNIKU:

Pavle Pavlović (1983. Beograd), završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2002. godine. Studirao je na Slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kesera, a diplomirao 2010. u klasi prof. Zoltana Novaka. Od 2016. asistent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na slikarskom odsjeku. Živi i radi u Zagrebu i Samoboru. 

Recentna međunarodna izlaganja: Post- ordinary, Plan X, Milano, Italija (2023.), Grand Tour, Caja Blanca UALSP, Meksiko (2023.), Suvremeno hrvatsko slikarstvo između figuracije i apstrakcije, Muzej Revoltella, Trst, Italija (2022.), 9. Međunarodno bijenale umjetnosti, Nacionalni muzej Kine (NAMOC), Peking, Kina (2022.).