Dorian Pacak: FAT BOY

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje samostalne izložbe Doriana Pacaka pod nazivom FAT BOY, u srijedu, 14. 6. 2023. u 19 h, u galeriju Šira.

Iz predgovora izložbe:
 
"Vikend. Vikendima se uvijek bilo lakše ustajati nego radnim danima kada je trebalo ići u školu.
Brzinsko umivanje i pranje zubi. Istrčavanje iz kuće s nepojedenim tostom u ustima i razvezanim vezicama dok u pozadini majčin glas upozorava „Zaveži žnirance, past ćeš!“. Odlazak na plac, lokacija je svakom klincu kao i tebi poznata - svaki grad imao je taj jedan dućan ili taj jedan štand u/na kojem su se dječje oči najviše caklile: prepržene piratske igrice na CD-ovima za PlayStation i PC, fake Yu-gi-oh! karte, plastični pištolji, hrpetina životinja i njihovih hibrida u kričavim nijansama koje ne pripadaju prirodnoj stvarnosti. Šarene ledenice za kunu, a nekada i za samo pola slavuja dok si s medom mogao doma ponijeti pravo blago. Djetinjstvo je to koje iz prve ruke poznajemo svi mi koji smo odrastali u godinama prelaska iz prošlog u trenutno tisućljeće.

Trenutno najzanimljivija ostvarenja mladog autora Doriana Pacaka inspirirana su upravo tom estetikom zasićenog kiča, intenzivno obojenih plastičnih dinosaura i brzih automobila unutar videoigara. Kroz tradicionalnu studiju portreta i procesa izrade skulpture te u želji za ovladavanjem forme, Pacak se vraća na početak, tradiciji sebe koju je krenuo graditi još u svom najsenzitivnijem periodu života. Osim očekivanih likovnih elemenata kao što su masa, forma i materijala od kojeg je skulptura izrađena, Pacak u ovim radovima stavlja naglasak na boju. Poznavajući rad autora to nije ni čudo s obzirom na njegovu strast prema slikarstvu u ranijim danima Akademije te eksperimentalnom pristupu boji. Cilj kiparskog ciklusa Fat Boy kojeg ovaj mladi autor nagovještava već i u svojim ranijim ostvarenjima, jest predstaviti zanimljiva i vedra djela koja će biti pristupačna publici te čija će kričava paleta boja stimulirati mozak promatrača i potaknuti ga na maštanje.

Pacakove skulpture nose dozu humora, no nipošto ih ne smijemo ocijeniti nezrelima jer ispod prvog sloja smijeha i dječje zaigranosti autor predstavlja vlastita egzistencijalna prebiranja: „Upravo su duhovitost i šaljivost izrazi kojima bih opisao dojam koji želim da ovi radovi ostave na promatrača. Sagledati probleme i neugodnosti s kojima se svakodnevno nosimo i usput se nasmijati, moć je koja može dati promatraču osjećaj kontrole nad cijelom situacijom.“

Buga Kran Želić

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 24.6.2023.

Pratite nas na web  i facebook stranici i Instagram profilu galerije Šira:

https://www.shira.alu.hr

https://www.facebook.com/GalerijaShira