Ljetna škola u Grožnjanu - Zvuk Ambijenta

Poštovani studenti,

Kao i prošle tako se i ove godine održava Ljetna škola u Grožnjanu pod vodstvom red. prof. Alena Novoselca, prof dr. sc. Tomislava Pletenca i vanjskog suradnika mr.art. Ivana Meseka

Pod nazivom Zvuk ambijenta

Zvuk ambijenta

„Ujutro me probudio nalet vjetra, ne baš sasvim neočekivan za ovo doba godine.“

Ovo je naizgled sasvim normalna rečenica. Možemo ju mirne duše postaviti na početak kakvog romana ili pripovijetke. No je li sasvim uobičajena? Od čega je to sastavljen vjetar da bi imao sposobnost buđenja nekoga iz sna? Ne budi ga vjetar već šum kojeg ćemo pripisati djelovanju vjetra. Nekome nalet vjetra može sugerirati buru koja zavija u dimnjacima. Nekome pak proljetni šum netom prolistalih krošanja. Jedni će u naletu vjetra prepoznati zimsku idilu kakvog planinskog doma zavijenog u snijegu. Drugi pak, smireni ljetni dan na kakvoj plaži i nalet maestrala. I rečenica više nije normalna, ona je kao i zvuk koji nas je probudio enigmatična. Želimo saznati više o prostoru u kojem se netko probudio kako bismo uglavili taj šum u vlastito iskustvo , tražimo prepoznatljivi ambijent.

Ambijent zvuči različito ovisno o dobu dana i noći, godišnjem dobu, broju i ritmu koraka, šuškavom ili svježem lišću, broju i ritmu koraka, kamenu ili zemlji po kojoj odzvanjaju. Zvuči različito i ovisno o ušima slušatelja. Zvukovi su odjeci ambijenta koji u nama odzvanjaju. Njegovih oblika i našeg eha, kretanja (kao što je zvuk trube ili bubnja to isto- dijalog oblika i materijala instrumenta, tipki, palica, udarca, pokreta ruke, strujanja zraka) i suodnosa čovjeka i okoliša.

Izvor zvuka uvijek registriramo naknadno, kad je zvuk došao na svoje odredište – najčešće naše uho, ali i neki mjerni instrument.  To bi značilo da uzrok zvuka ne leži u njegovom izvoru, već u našem mjernom aparatu, on je taj koji određuje što je zvuk i odakle dolazi. Stoga je zvuk uvijek prostoran i nemoguće ga je odvojiti od te njegove kvalitete. Izvor zvuka postaje izvorom tek kada smo ga u stanju vizualizirati. Tako je svaki zvuk i vizualan, neodvojiv od pogleda.

Zvuk nam omogućava zamisliti očekivani prostor, ali zvuk jednako tako upozorava da se nešto promijenilo. Nije li prekid naše svakodnevice očekivanog i ustaljenog reda označen zvukom? Zvuk sirena, zvona ili granata i bombi označava da smo ušli u drugu stvarnost, neki nepoznati ambijent kojeg također imaginiramo, konstruiramo i komponiramo kako bismo se mogli adaptirati.

Na ovoj radionici radit ćemo upravo to – imaginirati zvukove Grožnjana i okolice.

Molimo zainteresirane studente da se jave na mail tpletenac@gmail.com s kratkim motivacijskim pismom i pregledom izabranih radova.