FREESTYLE

Garaža Kamba, Ilica 37
Petak, 07.07. u 19:00 sati

Pozivamo vas da nam se pridružite na posljednjoj izložbi prije ljetne stanke. Ovoga petak s početkom u 19 sati družimo se oko grafičke mape Freestyle studenata i studentica nastavničkog odsjeka ALU.

Izlagači i izlagačice: Marija Androš, Ezra Baričević, Leonarda Budak, Lora Gostimirović, Matea Ivančev, Paula Kepe, Ena Magdalena Kovačić, Vid Pavlić, Petra Peić, Fran Perkov, Mihaela Spiegl, Tonka Sušec, Rahela Šimičić, Nika Zdunić

O izložbi

FREESTYLE izložba je studenata i studentica druge godine prijediplomskog sveučilišnog studija Likovna kultura Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koja obuhvaća ponajbolja ostvarenja nastala u sklopu kolegija Grafika i primijenjena grafika 1 tijekom akademske godine 2022./2023.

Kao što naziv sugerira, riječ je o tematski slobodnim radovima koji obuhvaćaju učenje, istraživanje i eksperimentiranje u mediju grafike, prije svega u tehnici linoreza. Grafici se u ovome slučaju pristupa kao otvorenoj disciplini, vitalnoj i spremnoj ponuditi što novoga. Sami motivi sukladno interesu autora obuhvaćaju šarolik spektar koji varira između biljnog i životinjskog svijeta, (auto)portreta i tekstila sve do interpretiranja postojećih vizualnih identiteta. Neki od njih razvijajući se zadržavaju reprezentativni karakter, kod nekih daljnje istraživanje vodi u postupnu apstrakciju, dok dio autora zasićenjem i umnažanje poseže za dekonstrukcijom. Ono što pak objedinjuje ovu grafičku mapu svakako su prisutni principi i postupci kojima se apostrofiraju izražajne mogućnosti grafičke tehnike visokog tiska: različiti tipovi udubljivanja i postizanja forme, raznolika preklapanja i načini tiska, izrezivanja matrica, kao i postupci korištenja boje. Stoga je ovaj slobodni stil dobra prilika za upoznati najmlađu generaciju umjetnika i umjetnica.