Vida Meić: SEDIMENTI

Poštovani,

U suradnji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu/Scene Amadeo, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje samostalne izložbe Vide Meić pod nazivom “Sedimenti”, u utorak, 11.7.2023. u 20.30h, u galeriju Šira.Iz predgovora izložbe:

“Sve prolazi, samo je ondulacija trajna, nadovezao se na melankoličnu općenitost Arsen Dedić. Ipak, sve i ostaje. U geologiji, arheologiji i psihologiji, vrijeme ostavlja tragove. Oni su slojevi zemlje naslagani jedni na druge, temelji srušenih zgrada, zahrđali ili okrhnuti uporabni predmeti, grobovi i kosti naših predaka u njima, pa onda, malo dublje, kosti praživotinja, ili fosilizirani ostaci drevne flore i faune. I nafta i ugljen tragovi su nekadašnjeg živog svijeta. Stijenje katkad nastaje taloženjem, otkrivajući svoje slojeve kada se neki komad odlomi. Taloženjem nastaju i naše ličnosti – uslojavanjem sjećanja, lijepih i ružnih uspomena, trauma i osjećaja ushita, koje ponekada ponovno probudi neki miris, prizor, predmet. Ili ih ne probudi ništa, već sve dođe nepozvano i naprasno.

Takvim taloženjem (psihološkim i fizičkim) bavi se Vida Meić. Uvijek zainteresirana za strukturu, mrlju, materiju, odnosno za onaj osnovni element likovnog izričaja (u koji gledatelj upisuje svoja tumačenja), ona sada analizira likovni jezik oslanjajući se na metaforu sedimentacije. Talozi su istovremeno i ono skriveno i ono što otkriva prošlost, protočnost vremena ili postojanje nekih drugačijih okolnosti.

Poetičnost kojom zrači cijela ova izložba, senzibilnost koja izbija iz svih objekata, stranica knjiga i elaboriranih grafičkih listova, može potaknuti brojne misli o njezinoj osnovnoj temi – taloženju kao fizičkom tragu prolaznosti vremena. Ali, što ako sedimente samo pustimo da postoje, neopterećene interpretacijama i poetizacijama? Što ako se tek divimo njihovim zanimljivim igrama slojeva i efektima koje te igre proizvode u našem umu? I vrijeme i tvari i naš duh koji postoji zajedno s njima i nerazdvojivo od njih dio su stvarnosti, čiji bismo karakter mogli nazvati neprekidnim postojanjem. Svaki trenutak stvarnosti liježe na onaj prethodni. A sedimenti su učinci tog postojanja..."

Feđa Gavrilović  

Životopis:

Vida Meić (1991., Čakovec) diplomirala je grafiku u klasi prof. Ines Krasić na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s pohvalom Summa Cum Laude.

Dobitnica je sedam nagrada za umjetnički rad, od kojih se ističu Erste Grand Prix, nagrada Grafičke zbirke NSK te MSU nagrada. Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi i pet samostalnih.  Zaposlena je kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 29.7.2023. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Pratite nas na web i facebook stranici i Instagram profilu galerije Šira:

http://www.shira.alu.hr

https://www.facebook.com

@galerijashira