Ljetna škola ALU u Grožnjanu

Ljetna škola ALU u Grožnjanu

Poziv na prijavu

Pozivamo sve studentice i studente, kao i doktorandice i doktorande ALU da se prijave na sudjelovanje u interdisciplinarnoj ljetnoj školi ALU „točke susreta : mjesta transformacije“.

trajanje: od ponedjeljka, 28. 08. do srijede, 06.09.2023. godine

voditelji/ce: izv.prof.art. Maja Rožman, doc.art. Ida Loher, str. sur. Marko Dajak

O PROJEKTU

Projekt „točke susreta : mjesta transformacije“ bavit će se istraživanjem pojma mjesta u različitim kontekstima.

Primjerice, malene urbane sredine istovremeno možemo percipirati kao mjesta nastajanja i nestajanja, mjesta sjećanja i zaborava. Također, možemo ih sagledavati i kao mjesta susreta urbanog i prirodnog okoliša. Mjesta možemo promatrati i u kontekstu kretanja, raspona između početne točke i konačna odredišta; početna točka za svakoga od nas je drugačija, a i putanje naših kretanja vode nas k drugačijem ishodu.

Mjesto je fizičko i mentalno, objektivno i subjektivno, stalno i nestalno.

Projekt će se baviti upravo razmatranjem ovih pojmova, stvarajući tako arhiv spoznaja, iskustava, artefakata koji bi mogli predstavljati mjesto, odnosno ideju jednog mjesta i njegovih stanovnika. Polazeći od pitanja Može li umjetnički rad istovremeno predstavljati neko opće mjesto, ali i postojati kao mjesto sam za sebe?, studenti će osmisliti i javnosti predstaviti vizualnu priču te usput propitati mogućnosti promatračeve aproprijacije vizualne priče vlastitoj percepciji.

Umjetničko istraživanje provodit će se u kontekstu lokalne sredine; na taj način, uz zadanu temu, propitat će se i specifičnosti Grožnjana i okolice, te indirektno istražiti uloga umjetničke prakse kao potencijalnog nositelja pozitivnih promjena unutar zajednice.

Predviđeni ishodi su likovne/vizualne, fizičke i zvučne aproksimacije, odnosno radovi u medijima u kojima postoje mogućnosti i potencijali za bilježenje i arhiviranje, te produkciju umjetnosti u javnom prostoru. Rezultati prve faze istraživanja (izvršene u Grožnjanu) prezentirat će se u formi fragmenata umjetničkih radova te razgovora s ciljem pojašnjenja pojedinih pristupa i boljeg razumijevanja ideja i pojmova, kao i razmijene iskustava stečenih tijekom istraživanja. Rezultati druge faze istraživanja (izvršene po povratku u Zagreb) predstavit će se na izložbi radova u galeriji Putolovac, te poslužiti kao startna točka novom istraživanju u Grožnjanu.

NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVA

Zainteresirane studentice i studenti trebaju dostaviti:

  1. Kratak životopis na hrvatskom jeziku
  2. Motivacijsko pismo, do 1 kartice teksta (motivacija za sudjelovanje u projektu s kratkim prijedlogom istraživanja, te -- kad je moguće --  i poveznicom s dosadašnjim radovima/projektima).
  3. Portfolio s 5-10 realiziranih radova i/ili ciklusa radova (radovi u svim medijima i tehnikama)

Prijave se podnose na adrese e-pošte: 

prodekan.kvaliteta@alu.hr s naznakom „Ljetna škola ALU / TOČKE SUSRETA“

Rok za prijavu: 19. 08. 2023

Nepotpune i/ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

Sve kandidatkinje i kandidati će o rezultatima natječaja biti obaviješteni do 21. 8. 2023.

Ljetnu školu ALU organizira Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, a namijenjena je studenticama i studentima viših godina studija svih odsjeka Akademije. Organizator pokriva troškove prijevoza, smještaja i obroka za vrijeme trajanja škole.