Skica za (video)igru

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe “Skica za (video)igru – pogled s druge strane”- u srijedu, 22.11.2023. u 19.30 h, u galeriju Putolovac, Ilica 112, Zagreb.

Iz predgovora izložbe:

Skica za (video)igru - pogled s druge strane

Igre su nezaobilazan dio kulture, one su medij kojim na siguran način otkrivamo nešto drukčije, u kojem upoznajemo sebe i druge, u koji ponekad bježimo.

Bilo je stoga prirodno da u njih  zavirimo i kao likovni umjetnici, i to u njihov najprisutniji oblik - videoigre.

Krenuli smo od niza početaka, kako vlastitih tako i onih cijelog polja videoigara. Istraživali smo kako igre nastaju, prošli proces osmišljavanja ideje, ispitivali vlastiti odnos prema području videoigara i promatrali kako se naša izvorna ideja razvija i mijenja. Otkrivali smo svijet s druge strane.

U postupku igranja i analiziranja igara, bavljenja vlastitom idejom, međusobnom diskusijom te uz mentorsku podršku profesionalnog dizajnera igara Ivana Hamarića, te izvorne likovne ideje pronašle su način kako da se ostvare u kontekstu medija videoigre.

Otkrivali smo različite dimenzije odnosa dizajna igara i likovnosti, otvorili (i donekle razjasnili) niz pitanja. Kako povezati elemente igre sa svojim umjetničkim interesom? Kako pod utjecajem novog, nepoznatog medija preobraziti vlastiti rad? Kako se pristup likovnim problemima mijenja kada treba voditi računa o interakciji?

Proširili smo granice vlastitog stvaralačkog rada i stekli nove načine gradnje i prenošenja znanja.

Ova izložba prikazuje projekte četiriju autora koji primarno dolaze iz različitih područja likovne umjetnosti; slikarstva, kiparstva, animiranog filma i likovne pedagogije. Projekti su zamišljeni s idejom određenog koncepta videoigre kao glavne vodilje umjetničkog istraživanja, a umjetnici se svojim radovima smještaju negdje na potezu između digitalne igre i digitalne igračke.

Projekt u cjelini predstavlja prvi korak institucionalno potaknutog umjetničkog istraživanja vizualne umjetnosti videoigara te mogućnosti koje ono otvara obogaćivanju postojećih i razvoju novih nastavnih programa na Akademiji.

Izlažu: Sebastijan Dračić, Ida Loher, Darko Masnec, Leo Vukelić

--
mentorska podrška: Ivan Hamarić

Sebastijan Dračić rođen je u Zagrebu 1980. godine. Diplomirao je u klasi Zlatka Kesera na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je na desetak samostalnih i pedeesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Poljska, Italija, Srbija, Kina). Dobitnik je stipendije The Pollock-Krasner Foundation 2012. i 2019. godine. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima Kulturkontakt Austria u Beču 2009 i One-sided story u Leipzigu 2012. Docent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Ida Loher diplomirala je 1998. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je sada i zaposlena. Njen rad obilježen je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja. Osnovala je kazalište Tigar teatar, s I. M. Bitangom i L. Vukelićem unutar kojeg se bavi produkcijom, pisanjem tekstova, oblikovanjem scenografija, kostima i lutaka te vođenjem radionica. Istraživanje medija proširuje i umjetničkim izražavanjem kroz fotografiju, video i crteže, koje je izlagala na više izložbi. Kroz svoj rad često povezuje umjetničko djelovanje sa pedagoškim radom sudjelujući u projektima koji naglašavaju ulogu umjetnosti kao nositelja pozitivne promjene u zajednici. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Hrvatskog udruženja za obrazovna istraživanja te suosnivačica udruge za promicanje vizualne kulture OPA.

Darko Masnec (1985.) 2009. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, smjer Likovna umjetnost, a 2012. godine završio je MA studij animiranog filma na Odsjeku za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje trenutno radi u zvanju docenta. Animirani film, izlagacke prakse i videoigre glavni su fokus njegove umjetnicke djelatnosti.

Leo Vukelić rođen je 1972. u Zagrebu. Diplomirao je slobodne umjetnosti 2004 godine na Kunstakademie u Düsseldorfu u klasi prof. Magdalene Jetelove. Po povratku u Zagreb s dvoje kolega pokreće umjetničku organizaciju Tigar teatar i počinje se intenzivno baviti kazalištem za djecu i mlade. Od 2006. do 2016. godine stalno je zaposlen kao Voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava. Usporedo je aktivan na području vizualnih umjetnosti i kazališta. Do danas je realizirao 40 samostalnih i preko 60 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njegove radove otkupili su MSU Zagreb, Kabinet grafike HAZU Zagreb, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda te MSUI Pula. Realizirao je više od 120 profesionalnih projekata na gotovo svim hrvatskim pozornicama, u svojstvu scenografa, kostimografa, izvođača, autora teksta, redatelja, designera rasvjete i vizualnoga identiteta. Osim u Hrvatskoj mnoge projekte realizira i međunarodno. Dobitnik je više strukovnih nagrada. Od 2023. godine radi kao docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.