Igor Eškinja, Mikrofon, 2005., fotografija instalacije, vl. MMSU Rijeka

Predavanje na OKIRU

U srijedu 29. studenog 2023. godine u 11.00 sati, u Zamenhofovoj 14, Zagreb, mr. art. Duška Sekulić Ćiković, voditeljica Odjela za zaštitu umjetnina MMSU Rijeka, održat će predavanje pod naslovom „Konzervacija suvremene umjetnosti – kako sačuvati autentičnost ideje/djela: slučajevi iz prakse MMSU Rijeka“.

Cilj predavanja je upoznati studente Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU Zagreb s posebnostima i specifičnim zahtjevima rada konzervatora-restauratora u muzeju moderne /suvremene umjetnosti. Konzervacija-restauracija djela suvremene umjetnosti nosi niz profesionalnih izazova. Izlazak iz okvira isključive posvećenosti intervencijama u materijalnu komponentu umjetničkog djela, nerijetko povlači za sobom niz stručnih, etičkih i pravnih pitanja te postupke koji mijenjaju paradigmu i prirodu intervencije nad umjetninom.

Složenost i dinamičnost posla zahtijevaju stručnjake koji imaju sposobnost sagledavanja „šire slike“ te razvijanja modela i strategija u rješavanju problema.