Historijske transverzale Ulrike Ottinger

Umjetnički paviljon u Zagrebu s radošću poziva na četvrto predavanje iz serije „Krajolici simultanog vremena“

Leonida Kovač: „Historijske transverzale Ulrike Ottinger“

11.12.2023. u 19 sati

Centar mladih Ribnjak, I. kat, Mala dvorana

U sklopu 12.5 SEKVENCI ZA 125 GODINA UMJETNIČKOG PAVILJONA najavljujemo četvrto u nizu ciklusa predavanja Leonide Kovač „Krajolici simultanih vremena: o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti” u kojemu se autorica programa, povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač usredotočuje na razmatranje kompleksnih odnosa između pojmova slike, vremena i sjećanja u suvremenim intermedijskim umjetničkim praksama.

U predavanju „Historijske transverzale Ulrike Ottinger“ Leonida Kovač razmatra ekstenzije pojma „memorijski projekt” usredotočujući se pritom na kompleksne odnose između kategorija slike, vremena i sjećanja u suvremenim intermedijskim umjetničkim praksama. Ulrike Ottinger, filmska i kazališna režiserka, autorica više od dvadeset igranih i eksperimentalno-dokumentarnih filmova snimljenih u Europi i Aziji, karijeru započinje ranih 1960-ih kao vizualna umjetnica – slikarica i grafičarka. Od samih početaka u njezinom su radu očite reminiscencije na avangardne umjetničke pokrete prve polovine 20. stoljeća, prije svega na radikalno kritičko nasljeđe dadaizma i nadrealizma. Razvila je osebujan umjetnički diskurs u kojemu se kritička refleksija, odnosno refiguracija pojma stvarnosti događa kroz figure analogije i groteske. Opus Ulrike Ottinger ključno je mjesto u povijesti feminističkih umjetničkih praksi, štoviše, njezini su radovi već početkom 1970-ih inaugurirali performativno-kritičku estetiku koja se danas označuje krovnim terminom queer. Predavanje Leonide Kovač postavit će u odnos njezin autobiografski film Paris Calligrammes (2019.) s filmovima iz tzv. Berlinske trilogije (1979. – 1984.) s osobitim naglaskom na film Freak Orlando (1981.)

Leonida Kovač povjesničarka je i teoretičarka umjetnosti, kustosica i redovita profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.