Izložba Anamarije Kvas: "Dress me, Baby"

mjesto: galerijaPutolovac, Ilica 112, HR-10 000 Zagreb

otvorenje: 14/12/2023 u 19 sati

trajanje: 14/12 - 22/12/2023

Rad Dress Me, Baby je računalna igrica kojom nas autorica Anamarija Kvas vraća u bezbrižnije dane kada smo kao djeca nakon škole jedva čekali biti na računalu, a ta naša sjećanja nikako ne bi bila pobuđena bez pomoći vještih ruku programerke Martine Kruljac.
Igranje ove računalne igrice u meni budi nostalgiju, sreću i sjetu na neka opuštenija vremena kada sam bila dosta mlađa. U vremena kada bi mi mama tijekom igranja igrica na računalu donosila svježe narezano voće na tanjuru uz veliku čašu vode da se slučajno previše ne umorim od neumornog kliktanja i koncentriranja. Anamarijina računalna igrica najviše me podsjeća na poznatu online računalnu igricu oblačenja Stardoll, ali i na biranje odjeće u svjetski poznatoj računalnoj igrici The Sims. Uzore za odabranu odjeću i frizuru glavnih likova u računalnoj igrici uglavnom bih pronalazila u glazbenim spotovima izvođača koje sam slušala u određenoj fazi svog odrastanja.
Na naš vanjski (i unutarnji) izgled utječe mnogo stvari, ali smatram da je glazba jedan od najčešćih faktora. Bitan je dio i supkultura koje njeguju određeni modni izričaj (npr. pankeri, hipiji, alternativci, metalci) čiju odjeću možemo birati u igrici. Inspiracija ovog rada je zapravo sinestetska - povezuje zvuk (glazbeni ukus) i sliku (vizualni prikaz određenog načina odijevanja). Supkulture drže do određene estetike, tj. dress code-a koji je prvi i najvidljiviji dio njihovog identiteta i pripadnosti određenoj supkulturi. Ovom računalnom igricom Anamarija istovremeno propitkuje stereotipe oblačenja ljudi ovisno o njihovom glazbenom ukusu te nudi svoje viđenje istih u retro stilu računalnih igrica kasnih devedesetih odnosno ranih dvijetisućitih.
Preporučam da odmah nakon čitanja ovog teksta sjednete za računalo i krenete u avanturu Anamarijinog rada. Kliktajte, spajajte, osluškujte, gledajte, smijte se i uživajte kao i ja kada sam prvi put igrala ovu računalnu igricu!

Tia Pošta

--
Anamarija Kvas (1999., Rijeka) studentica je diplomskog studija Grafika na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je 2022. završila preddiplomski studij Grafika s pohvalom Summa Cum Laude. U umjetničkom radu posebnu pažnju posvećuje crtežu i grafici, a priče priča kroz table stripova. U mediju stripa crta priče o queer likovima koji stvaraju svoj vlastiti prostor u suvremenom društvenom kontekstu, osvrće se na stereotipe i ponekad smješta svoje likove u brdovite krajolike. Kontinuirano crta stripove za OHOHO zin koji je nagrađen na Supertoonu kao najbolji strip magazin 2021., i dva puta nominiran za najbolji alternativni strip magazin na Međunarodnom festivalu stripa Angoulême. Njezini kratki stripovi pojavljuju se i u Godišnjaku hrvatskog stripa 2023. nakladnika Fibra, web zinu Komikaze i švedskom CBA. Studentsku razmjenu ostvarila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Leipzigu i Akademiji za umjetnost, arhitekturu i dizajn u Pragu. Dvostruka je dobitnica Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za timske znanstveno umjetničke radove. Broji jednu samostalnu te dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

--
Izložba je ostvarena u sklopu programa ArtoramaLab2023, te sufinancirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.