Izložba Manuele Košević: "Bittersweet"

mjesto: galerijaPutolovac, Ilica 112, HR-10 000 Zagreb

otvorenje: 14/12/2023 u 19 sati

trajanje: 14/12 - 22/12/2023

Rad bittersweet prostorna je instalacija kojom autorica Manuela Košević analizira i prikazuje svoje mentalno stanje za vrijeme svoje studentske razmjene na lajpciškom sveučilištu (od travnja do srpnja 2022. godine).
Bittersweet je rad koji je posebno prirastao mojem srcu jer nitko kao Manuela ne može toliko dobro opisati uspone i padove girlhood-a s kojima se većina nas susreće, na istovremeno intiman i prizeman način. Ovaj rad je živ upravo kao i emocije koje Manuela proživljava i pokazuje nama. Sveprisutnom metodom journaling-a Manuela poput mene i ostalih dolazi do emocija koje joj najviše kolaju glavom – anksioznost i frustracija. Bittersweet je zapravo zrcalo ženske strane publike upravo zbog niza identičnih iskustava koje proživljavamo kao (mlade) žene u ovom ubrzanom svijetu koji od nas ima previše nedostižnih očekivanja. U radu, Manuela vidi prošlu verziju sebe, verziju koju je prerasla. Ipak, zahvalna je njoj jer joj budi suosjećanje i zahvalnost na svemu kroz što je prošla da bi danas bila bolja osoba. Odnos zacjeljivanja i otvaranja rana prolaskom vremena prikazan je kroz malenu filcanu knjigu na postamentu koja se čita u dva smjera. Ovisno o čitanju, rane zarastaju ili zacjeljuju. Trula glinena brokula na drugom postamentu simbol je onog što je dobro za nas, što nam pomaže da budemo nova verzija sebe iako to shvatimo tek kasnije.
Želim da u Manuelinom radu pronađete sebe. Prošlu sebe, sadašnju sebe ili buduću sebe jer je svaka verzija vas jednako vrijedna.

Tia Pošta

--
Manuela Slavica Košević (1999., Zadar) 2022. godine završila je preddiplomski sveučilišni studij Grafika s pohvalom Cum Laude na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje trenutno pohađa diplomski sveučilišni studij Grafika. Pretežno se bavi konceptualnom umjetnosti i koristi medije od ručnog tkanja tekstila do proširene stvarnosti. Dva semestra provodi na Erasmus+ razmjenama na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu i Akademiji likovnih umjetnosti u Leipzigu. Sudjelovala je u desetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog u izložbama projekta Matrice 2021. i 2022. godine u Galeriji SC u Zagrebu, „Unseen World“, izložbi studenata grafičkog odsjeka na Akademiji u Antwerpenu i izložbi Erasmus+ studenata na Akademiji u Leipzigu pod nazivom „Just Passing Through“. Dobitnica je Rektorove nagrade za grupni projekt "Thelma i Louise i O miševima i ljudima: Kreativan proces i razlike u pristupima pri osmišljavanju scenografije” 2020. godine.

--

Izložba je ostvarena u sklopu programa ArtoramaLab2023, te sufinancirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.