Međunarodna radionica – Dubliranje štafelajnih slika

OKIRU, 16. - 18. siječnja 2024.

Na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu od 16.-18. siječnja 2024. održat će se međunarodna radionica pod nazivom Dubliranje štafelajnih slika.

Dubliranje je konzervatorsko-restauratorski postupak lijepljenja koji se koristi za jačanje, izravnavanje ili učvršćivanje slika na platnenom nosiocu - pričvršćivanjem novog (sekundarnog) platna na poleđinu izvorne slike. Evaluacija povijesnih metoda te rasprava o budućim dobrim praksama istaknula je važnost upoznavanja budućih generacija konzervatora-restauratora s povijesnim tehnikama i materijalima korištenim u ovom postupku. Upravo je s ciljem prenošenja vještina i metoda dubliranja kojima zbog sve slabije primjene prijeti zaborav osmišljena je ova radionica.

U utorak, 16. siječnja teorijski dio radionice započet će predavanjem „Dubliranje štafelajnih slika“, koje će održati prof. mr. art. Tamara Ukrainčik. Predavanja će nastaviti prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, gostujuća profesorica s Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) iz Ljubljane, predavanjem From lining to targeted intervention.

U srijedu 17. siječnja doc. art. Barbara Horvat Kavazović održat će predavanje „Studije slučaja na OKIRU ALU“.

U četvrtak 18. siječnja prof. dr. sc. Vladan Desnica održat će predavanje s temom „Kolorimetrijska mjerenja pri analizi promjene boje kod dubliranja štafelajnih slika“.

Poslijepodnevni sati sva tri dana namijenjeni su praktičnom dijelu – pripremi materijala za dubliranje, nanošenja ljepila, dubliranju simulacija slika i dokumentiranja.

Radionicu organiziraju i vode prof. mr. art. Tamara Ukrainčik, prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, prof. dr. sc. Vladan Desnica i doc. art. Barbara Horvat Kavazović.

Predavanja su otvorena za javnost. Praktični dio radionice namijenjen je studentima OKIRU, a za vanjske sudionike, alumne i kolege iz struke predviđena su tri mjesta. Zainteresirani se mogu javiti na: barbie.horvat@gmail.com

Dolazak je obavezan za studente 3. i 4. godine RS.